Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Většina škol v Libereckém kraji zůstala kvůli stávce zavřená

Archiv

Města pro děti žádný alternativní program nepřipravila, o malé děti se většinou bez větších potíží postarali jejich rodiče. Nejvíce se stávkovalo v základních školách, k protestům se ale připojily i některé mateřské školy, učiliště, umělecké školy, ale i jídelny a družiny, řekla předsedkyně krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Alena Losová.


Pedagogové, kteří stávkovat nechtěli, dostali náhradní práci ve školách, stávkující učitelé mají neplacené volno. Ve školách zůstal jen stávkový výbor. Podle Losové odjely do Prahy na protestní fórum jen desítky učitelů, a to vlastními auty. "Přihlásilo se málo lidí, proto se nevyplatilo zajistit autobus. Odbory ale učitelům cesty autem proplatí," dodala předsedkyně jablonecké oblastní odborové rady Milena Havlíčková.


Stávkující učitelé, které oslovila, jsou přesvědčeni, že nátlak je jediný způsob, jak zlepšit situaci ve školství. Současně připustili, že den volna, který díky stávce získali, využijí většinou k předvánočním přípravám a pečení cukroví.


V Liberci se zavřelo 14 ze 23 základních škol. V ostatních školách byla stávka částečná a tři školy se k ní nepřipojily vůbec. Na Jablonecku nepřidělaly rodičům starosti žádné mateřské školky, zato se neučí ve čtyřech největších školách - v ulicích Na Šumavě a 5. května, Arbesově a Mozartově ulici.


V České Lípě stávkuje všech devět škol, jejichž zřizovatelem je město. Z devíti mateřských škol se ke stávce nepřidaly čtyři. Opačná je situace na Turnovsku, kde stávku podpořila jen pětina školských zařízení. Méně se stávkovalo ve středních školách. "Úplně zavřených je 15 škol, to je asi třetina," řekl vedoucí odboru školství Krajského úřadu v Liberci Robert Gamba. Stávku podpořili i studenti pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci.


Učitelé si stěžují na nevyhovující pracovní podmínky a na nedostatek peněz na další vzdělávání, pomůcky a učební texty pro přípravu vzdělávacích programů. Podle nich chybí peníze i na vybavení a opravy škol. "Když nebudou mít školy dost peněz, budou je chtít po rodičích," upozornila Losová. Odbory žádají na příští rok posílit rozpočet svého resortu o tři miliardy korun.