Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Vest-Izol uvažuje o expanzi do Lípy

Archiv

"Firma má dnes část provozu v nedalekých Zákupech, kde jsou však možnosti dalšího rozvoje omezené. Zástupce společnosti jsme proto seznámili s naší nabídkou širší spolupráce včetně volných pozemků v průmyslové zóně Dubice," řekl dnes starosta Petr Skokan.


Vest-Izol vyrábí zvukové izolační díly pro osobní a nákladní automobily. V Zákupech na Českolipsku firma zaměstnává kolem 270 lidí. Podnik chce zvýšit v příštích letech výrobu dvaapůlkrát.


"Kvůli tomu plánujeme postavit další čtyři výrobní haly, sklad a administrativní budovu," řekl dnes Pavel Ponikelský z vedení firmy Vest-Izol.


Do roku 2006 chce společnost zaměstnat další stovku pracovníků. Rozšíření podniku se ale nelíbí části obyvatel Zákup. Stěžují si hlavně na množství nákladních automobilů, které projíždějí historickým centrem města. Radnice firmě vytýká i to, že rozšiřování podniku zahájila bez povolení. Proti rozšíření výroby jsou i ekologičtí aktivisté, kteří mimo jiné poukazují na vysokou prašnost. Dosud se však neprokázalo, že je původcem Vest-Izol.


Podle Pavla Ponikelského je prioritou Vest-Izolu rozšířit výrobu v průmyslové zóně v Zákupech. "Pokud by však tlak proti nám rostl, není vyloučeno, že budeme hledat prostor jinde," řekl dnes.


V úvahu by podle něho přicházela právě Česká Lípa, odkud dojíždí část pracovníků podniku.


"Zvažovali bychom ale i varianty, zda by nebylo výhodnější jít blíž k našim odběratelům například na Plzeňsko nebo třeba až do Rakouska," doplnil Pavel Ponikelský.


Ve městě s necelými 2600 obyvateli je společnost Vest-Izol největším zaměstnavatelem. Starosta města Pavel Kučera zatím nemá informace o tom, že se firma zajímá o možnosti investovat jinde. Připouští ale, že by to znamenalo ztrátu nejen pracovních příležitostí. Pokud by se Vest-Izol odstěhoval, lidé by museli za prací dojíždět. Odliv zákazníků by pocítili i obchodníci.


Vest-Izol je součástí nadnárodního koncernu Phoenix a v Zákupech vyrábí od roku 1995. V příštím roce počítá firma s miliardovými tržbami.