Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Velké ohňostroje budou v Novém Boru a Turnově

Archiv

V Novém Boru připravilo město s dobrovolnými hasiči největší silvestrovskou show v historii, bude dvakrát větší než před dvěma lety, řekl dnes starosta Jindřich Mareš.


"Loni se oslava nekonala. Na letošní silvestrovskou a novoroční zábavu jsme dali 90.000 korun, dalších 60.000 korun jsme získali od sponzorů," dodal Mareš. Vstup na novoborskou oslavu je volný. Kromě ohňostroje ohlásí příchod nového roku pravděpodobně i skleněné zvony zapůjčené z Nizozemska.


Na náměstí Míru vystoupí kromě hudebních skupin taneční soubor, rapový freestyler a hvězda českého beatboxu. Vůbec poprvé se při novoborském Silvestru objeví lunapark s atrakcemi. Lidé se budou moci ohřát u silvestrovské vatry. Novoborští hasiči připraví staročeskou zabijačku. Jelítka, jitrnice, ovar, tlačenku a další jídla dostanou účastníci slavnosti zadarmo.


V Turnově ohňostroj začne na Nový rok v 18:00 Na Lukách. "Vyjde na několik desítek tisíc korun. Oslavu platí sponzoři a město," uvedl místostarosta Jaromír Pekař. Turnov pořádá ohňostroj hlavně pro rodiny s dětmi a nechce, aby se Na Lukách rozpoutala divoká zábava, typická pro popůlnoční živelné oslavy na náměstí Českého ráje. "Věříme, že alkoholem zmožení lidé budou 1. ledna večer vyspávat doma a ohňostroj Na Lukách se obejde bez odhazovaných dělobuchů a rozbíjených lahví," podotkl Pekař. Město poskytlo na oslavu 25.000 korun.


"Na Lukách je více místa než na sevřeném náměstí Českého ráje. Proto se tam pokusíme střílet z více míst. Rádi bychom tam udělali efekty, které by mezi domy dělat nešly - například široké vějíře nebo pyrotechnické atrakce, které přejíždějí ze strany na stranu," podotkl ohňostrůjce Zdeněk Pohl, pověřený přípravou turnovské světelné show.


Organizátoři turnovského ohňostroje vybrali pro diváky místo na autobusovém nádraží a na parkovišti. Motoristé se proto na parkoviště nedostanou. Lidé si mohou přinést na uvítání nového roku zvonečky, děti, které jimi budou vybaveny, dostanou malý dárek.