Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Velká města v kraji už většinu svých bytů prodala

Archiv

Velká města v Libereckém kraji prodala v posledních letech většinu svého bytového fondu. Nejmarkantnější pokles zaznamenal Liberec, který ještě v roce 1998 vlastnil kolem 15.500 bytů, dnes jich má kolem 850, což představuje pouhou dvacetinu původního počtu. Díky prodeji městského majetku si mohlo stotisícové město dovolit rozsáhlé investice, na které by jinak nemělo prostředky. ČTK to řekla náměstkyně libereckého primátora Eva Kočárková.


Liberecká radnice získala z prodeje svého majetku přes tři miliardy korun, kolem 2,7 miliardy vynesly prodeje bytů a domů. Největší část výnosu spotřebovala radnice na modernizaci tramvajové trati. "Kompletní rekonstrukce trati přišla na více než 1,5 miliardy," řekla Kočárková. Stamiliony ale podle ní směřovaly také do nákladných rekonstrukcí školních budov či komunikací. Desítky milionů stála rekonstrukce vozovny v dopravním podniku či modernizace vozového parku.


Také Česká Lípa v minulých letech většinu svých bytů prodala. Z 3200 bytů, které ještě v roce 2000 vlastnila, jich za pět let prodala 2700 a do městského rozpočtu to přineslo 128 milionů korun. "Polovina získaných prostředků byla zakomponována do rozpočtu a zbytek převeden do fondu rozvoje bydlení. Po jeho transformaci byly finanční prostředky použity ku příkladu na rekonstrukci Sportareálu nebo na přestavbu bazénu Sever, který bude otevřen již v září," řekla ČTK českolipská starostka Hana Moudrá.


Zcela jinak se ke svému bytovému fondu postavil sousední Jablonec nad Nisou. I toto padesátitisícové město sice své byty postupně prodává, ale mnohem pomaleji. Ze zhruba 5500 bytů v roce 1996 jich město stále ještě kolem 2000 vlastní. "Chceme si ve vlastnictví ponechat kolem 1200 až 1500 bytů pro sociální účely," řekl ČTK jablonecký místostarosta Radovan Louda. Prodej bytů podle Loudy Jablonci za deset let vynesl kolem čtvrt miliardy korun, tyto peníze ale směřují zpět do oprav domů a bytů a do podpory nové výstavby. Město také občanům na opravy půjčuje.