Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Velitel/ka roku z České Lípy

Archiv

Ve čtvrtek 5. února byli v Muzeu Policie České republiky již počtvrté oceněni nejlepší policisté České republiky. U podplukovnice Šichtové, která je ve funkci od ledna roku 2002, byl oceněn její podíl na bezproblémovém přechodu k nové formě součinnosti kriminální policie a služby vyšetřování při zachování velmi dobré výslednosti. Podle tiskové zprávy ministerstva vnitra výborně zvládla vysoké nároky na svou funkci.


Pro Martu Šichtovou to není první ocenění - nedávno jí byla ministrem udělena medaile Za věrnost. Mezi případy, kterým se věnuje, je hlavně násilná trestná činnost, rozsáhlá majetková a hospodářská kriminalita.



Nejlepší policejní událostí loňského roku se stala akce Kryštof. Při dosud nejrozsáhlejší dopravní akci, která byla pojmenována po patronovi pocestných, policisté zkontrolovali více než 360.000 aut. U každého třetího zjistili nějaký přestupek.


Stanislav Gross dnes předal také další ocenění. Policistou roku se stal Jaroslav Houda, policejní inspektor z Rakovníka, který loni v červnu zachránil topící se dívku. Ocenění převzal také policista Jaroslav Chrt z Nového Města pod Smrkem na Liberecku. Koncem loňského srpna v bytě jeho sousedky začal hořet propanbutanový vařič. Policista vběhl do bytu a duchapřítomně vyhodil hořící plynovou bombu z okna před panelový dům. Muž, který slouží u policie už 30 let, tak zřejmě zabránil výbuchu propanbutanové bomby a rozšíření požáru. Třetí místo v soutěži Policista roku obsadil Vladimír Vlk z pražského policejního oddělení Barrandov. Loni v březnu se pokusil zachránit život mladíkovi, který se v centru Prahy na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.


Z pražského policejního muzea si dnes odnesli ocenění rovněž další kriminalisté. Kromě akce Kryštof dostali trofej za týmovou práci policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří odhalili síť převaděčů. Ocenění obdrželi i jejich kolegové, jimž se v rámci operace Pepik podařilo odhalit organizovaný gang zlodějů, kteří mimo jiné ukradli osm obrazů Josefa Lady.