Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ve strážské věznici mají drogoví psi před Vánocemi více práce

Archiv

S pátráním dozorcům pomáhají i dva speciálně vycvičení psi - belgičtí ovčáci, řekl včera inspektor strážní služby pro psovody Stanislav Joha.


Podle Johy odrazují psi - drogaři některé vězně od obchodování s drogami nebo od jejich konzumace. Poptávka po omamných látkách je však ve věznicích veliká, ačkoli tam ceny až desetinásobně převyšují běžný průměr.


"Ve Stráži jsme ovšem v posledních letech neměli žádný větší problém s vězněm pod vlivem drog," konstatoval Joha.


Letos objevil pes ve strážské věznici například marihuanu. Dovnitř ji nesl v mošně odsouzený, který pracoval mimo věznici. Strážští psi odhalili v minulosti kromě marihuany také pervitin, heroin nebo dýmky se stopami po hašiši. Jeden ze dvou belgických ovčáků je dvojnásobným vítězem přeboru Vězeňské služby České republiky a jednou vyhrál i na slovenském vězeňském přeboru. Drogy vyhledává od roku 2002, s druhým psem - drogařem pracují ve Stráži od roku 2005.


"Pach drogy se odesilatelé snaží v balících překrýt jinými pachy, aby psům zkomplikovali práci. Například pátrání po jednogramové zásilce pervitinu připomíná hledání jehly v kupce sena. Odsouzení drogy pronášejí do věznici někdy i v tělních dutinách," upozornil Joha.


Psi prohledávají kromě vězňů a balíků také cely a během roku překontrolují celou věznici. Někdy sice neobjeví přímo omamné látky, ale stopy po nich. Dozorci a vychovatelé tak alespoň vědí, kdo drogy pravděpodobně užívá. Strážští vězeňští psovodi patří ke kynologickému středisku ve věznici v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Také rýnovičtí drogoví psi ve Stráži občas pracují. Ve strážské věznici trénují rovněž vojenští psovodi ze základny z Grabštejna na Liberecku.


Předvánoční zásilky pro odsouzené procházejí také rentgenovým zařízením i detektorem kovů a dozorci je ještě prohlížejí. Například sypké potraviny zaměstnanci věznice přesypávají a zjišťují, jestli něco zakázaného neukrývají. Stejné kontroly se konají také v dalších dvou věznicích v Libereckém kraji - v Rýnovicích a v Liberci. Tam se drogy v minulosti našly například ve hřbetu knihy nebo v kartáči na vlasy. Za nedovolenou výrobu a držení psychotropních a omamných látek hrozí vězňům nebo jejich komplicům jeden rok až pět let vězení. Ve strážské věznici, kde si nyní odpykává tresty téměř 900 vězňů, pracuje osm psovodů s deseti psy. Kromě dvou drogařů jde o osm strážních psů. Největší respekt mezi odsouzenými vzbuzují rotvajleři a knírač.