Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Ve strážské věznici má práci 85 procent odsouzených

Archiv

ČTK to dnes řekla mluvčí věznice Martina Mazalová.


V českých věznicích pracuje nyní průměrně téměř 60 procent odsouzených. "Ve Stráži má zaměstnání přes 800 z necelých 1000 odsouzených. O přeřazení k nám usilují i vězni odjinud, kteří chtějí pracovat. Od začátku letošního roku jich požádalo o přemístění do Stráže zhruba 300. Mohli jsme ale vyhovět asi jen polovině z nich," dodala Mazalová.


Ve Stráži dělá 400 odsouzených přímo ve věznici v třísměnném provozu v hale, kde se montují elektroinstalace pro osobní automobily. "Pracují tam většinou pachatelé závažnějších trestných činů," upozornila Mazalové.


Pachatelé méně závažných trestných činů dojíždějí za prací mimo věznici do 12 firem. Zaměstnání získali ve strojírenství, v zemědělství, na jatkách, v lesích nebo ve výrobně krmiv pro psy a ve výrobně zelí. Odsouzení pomáhají s úklidem fotbalovým klubům a v dubnu drátkovali na Litoměřicku chmel. "Za poslední rok se nestalo, že by z pracoviště utekl nějaký odsouzený. Předtím šlo jen o ojedinělé případy," podotkla Mazalová.


Vězni dostávají pracovní odměnu 4500 až 9000 korun za měsíc. Firmy jim neplatí dovolenou a ani odstupné. "Pokud někdo z odsouzených onemocní, okamžitě ho v práci nahradíme jiným," konstatovala Mazalová. Vězni splácejí z výdělku alimenty, napáchané škody a další dluhy. Ze své odměny hradí i náklady na výkon trestu, které jsou zhruba 1500 korun měsíčně. Zbylé peníze věznice odsouzeným ukládá na konto a dostávají i kapesné.


"Práce ovlivňuje příznivě psychiku vězňů. Rychleji jim utíká čas a není mezi nimi tolik nervozity a konfliktů," shrnula Mazalová.