Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Ve Stráži pod Ralskem vyroste komfortní bydlení pro seniory

Archiv

Firma chce v budoucnu vybudovat bydlení pro seniory třeba v Českém Krumlově, ve Všeni u Turnova nebo u Varnsdorfu. Areál ve Stráži je pilotním projektem, jeho realizace přijde na 150 milionů korun, řekla  koordinátorka projektu Karla Kohoutová.


"Areál musí být dokončen v prosinci příštího roku, to byla podmínka zastupitelstva při schvalování prodeje pozemku pro jeho výstavbu," řekla dnes ČTK starostka Stráže Věra Bradáčová. Investor podle ní za pozemek zaplatí 3,5 milionu korun, město tím ale získá mnohem víc. "Areál bude poskytovat služby i obyvatelům našeho domu s pečovatelskou službou, který je v těsném sousedství, a také seniorům ve městě," uvedla starostka. Podobných projektů by podle ní mělo v příštích letech přibývat. "Máme dostatek školek, ale stále více chybí služby pro seniory," dodala.


Dokládají to také statistiky, podle kterých tvořili senioři nad 65 let na konci loňského roku 13 procent obyvatel kraje, do roku 2050 se ale podle odhadů tento podíl zvýší na 31 procent. Už dnes přitom kapacity domů s pečovatelskou službou a domovů důchodců poptávce nestačí. V kraji je nyní 15 domovů pro seniory s téměř 1300 místy. Osm je krajských, pět obecních, jeden patří charitě a jeden církvi. Dalších 1200 důchodců je v domech s pečovatelskou službou. Soukromý penzion nedávno otevřela v Chrastavě na Liberecku firma Imstav, komplex s byty pro movitější seniory chce v Liberci vybudovat také majitel centra Babylon Miloš Vajner.


V kraji totiž roste nejen potřeba dalších míst pro seniory, ale také nároky na služby. Právě vyšší komfort nabídne nový areál ve Stráži pod Ralskem. Na ploše pěti hektarů vznikne šest desítek jedno- a dvoupokojových bezbariérových bytů pro 96 lidí. Práce na realizaci projektu začnou v srpnu, už dnes jsou ale byty z více než 80 procent zamluveny. Obyvatelé mají možnost platit nájemné nebo si službu předplatit. Cena je pak nižší a jako záruku získají akcie společnosti, která bude areál provozovat.


Komplex bude tvořen přízemními pavilony a bude zcela bezbariérový. Každý byt má vlastní terasu a předzahrádku. V areálu bude zdravotní středisko s rehabilitací a službami. "V jednopokojovém bytě zaplatí nájemník měsíčně za kompletní služby včetně elektřiny, topení a služeb 11.000 korun, ve dvoupokojovém 17.000 korun," řekla Kohoutová. Na stravu a další služby si mohou senioři připlatit. Například v soukromém penzionu v Chrastavě na Liberecku platí obyvatelé zhruba 10.000 korun měsíčně, v dotovaných městských či krajských zařízeních stojí seniory pobyt kolem 7000 korun.