Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ve Stráži otevřeli oddělení pro mentálně postižené vězně

Archiv

Odlišné prostředí na zvláštním oddělení by mělo také zlepšit psychiku mentálně postižených odsouzených. Při výkonu trestu se ocitají pod velkou zátěží a někdy selhávají. Novinářům to dnes řekl ředitel věznice František Vach.


"Na zvláštním oddělení máme celkem 40 míst. Osmnáct cel je dvoulůžkových a jedna čtyřlůžková," dodal Vach.


Prvních šest mužů se do zvláštního oddělení přestěhuje z běžných oddělení strážské věznice ve středu. Oddělení poslouží také pro odsouzené z dalších věznic s dozorem, druhým nejmírnějším režimem.


Oddělení pro mentálně postižené se v Česku dosud nacházela ve třech věznicích. Dvě oddělení vznikla v režimu s ostrahou ve Vinařicích a Heřmanicích a jedno oddělení v režimu se zvýšenou ostrahou v Karviné. I se Stráží je v nich přes 100 míst. Ve zvláštním oddělení se o vězně starají psycholog, kaplan, terapeuti, speciální pedagog nebo pedagogové, zaměření na využívání volného času. S odsouzenými kromě jiného probírají, jak se ucházet o práci, jak jednat na úřadech. Některé naučí základům českého jazyka či praktické matematice, aby si po propuštění kromě jiného dokázali spočítat útratu při nákupech.


Podle odhadů žije v tuzemských věznicích zhruba 300 odsouzených se sníženou mentální úrovní. Do zvláštního oddělení je doporučuje odborná komise. Pro mentálně postižené odsouzené se během výkonu trestu najde málokdy kvalifikované zaměstnání, ve Stráži s nimi počítají pro jednoduchou práci při zabezpečování chodu věznice. Strážské zvláštní oddělení vybudovala věznice za více než 170.000 korun místo bývalých cel pro odsouzené v režimu ostraha. Pokud se na oddělení objeví problémy ve vztazích mezi vězni, lze až deset z nich oddělit od ostatních.