Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ve sporu o úklid v České Lípě dal soud za pravdu Remondisu

Archiv

Radnice ale s verdiktem nesouhlasí a rozhodla se proti němu odvolat. Pro město případ pokračuje, jde pouze o první krok v celém procesu, řekla dnes starostka Hana Moudrá.


Remondis je nástupcem společnosti Rethmann - Jeřala, se kterou českolipská radnice v roce 1993 uzavřela smlouvu na zajištění údržby komunikací ve městě na dobu 20 let. Obyvatelé města si ale podle mluvčí Kateřiny Amrichové už delší dobu na kvalitu zejména zimního úklidu stěžovali, technický odbor proto úklid silnic a chodníků pravidelně sledoval.


"Nedostatky zjistili pracovníci opakovaně, hlavně na sídlištích," uvedla mluvčí.


Proto podle ní radní předloni v srpnu rozhodli smlouvu vypovědět. Termín platnosti vypršel loni 5. března. Kvůli opakovaným nedostatkům vyměřila radnice Remondisu čtyřikrát desetitisícovou pokutu za porušení smlouvy na údržbu komunikací. Dvakrát dostala firma pokutu za nedodržení pořadí důležitosti uklízených komunikací a v dalších dvou případech ji úředníci radnice pokutovali za to, že odklízela sníh v místech, kde neměla.


"Všechny pokuty jsme odmítli, domníváme se, že nejsou oprávněné," řekl již dříve vedoucí českolipské pobočky firmy Remondis Vladimír Kudelka.


Protože město na úhradě pokut trvalo, obrátila se firma na soud. Podle Remondisu byly pokuty i výpověď neoprávněné a soud dal nyní firmě za pravdu. Českolipská starostka je ale přesvědčena o opaku.


"Osobně se domnívám, že pokuty a rovněž následné vypovězení smlouvy je oprávněné a zcela v souladu s ustanovením smlouvy," řekla Moudrá.


Věří, že soud dá nakonec městu za pravdu. Bez ohledu na spor už město ve veřejné soutěži vybralo novou firmu, která bude provádět čištění komunikací a zimní údržbu. AVE CZ Odpadové hospodářství, s.r.o., Praha by měla práci zahájit od dubna.


"Ve smlouvě s novou firmou jsme na skutečnost soudního procesu mysleli, proto je součástí smlouvy ošetření této situace," doplnila.


Pokud město při prohraje, firmu AVE CZ vystřídá v ulicích opět Remondis.