Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Ve Sloupu bude turistická základna

Archiv

Podmínkou získání dotace je spolufinancování, které musí obce jako žadatelé zajistit. Právě na to jim chce kraj přispět. Rozdělit chce přes devět milionů korun, což představuje desetinu nákladů. ČTK to řekl náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší.


Za projekt s prioritou číslo jedna označil Dolejší takzvaný Pěnčínský náhrdelník. Akce, jejíž náklady by měly dosáhnou 35 milionů korun, navazuje na pilotní projekt otevření a zpřístupnění sklářské výroby turistickému ruchu a na program oživení tradice chovu koz, dobytka a výrobu kozích sýrů v Pěnčíně na Jablonecku. Realizace záměru začala v roce 2002 a dokončena by měla být do roku 2007. Počítá s vybudováním a zpřístupněním sklářského a zemědělského muzea a naučné stezky. Obnoven by měl být oddychový areál koupaliště v Huti a rekonstrukce čeká i dům známého jizerskohorského léčitele Jana Josefa Kittela v Krásné. Součástí projektu je mimo jiné vybudování lyžařského vleku s umělým zasněžováním a osvětlením. Kolem Pěnčína by tak měl vzniknout celý rekreační komplex.


Kraj chce ale podle Dolejšího podpořit i další dva projekty, které by měly přispět k rozvoji turistiky v ekonomicky slabých oblastech kraje. Částkou více než pěti milionů korun se radní rozhodli podpořit rekonstrukci letního koupaliště ve Frýdlantu na Liberecku. Areál ze 70. let je nevyhovující a nefunkční, rekonstrukcí za 50 milionů korun by měl Frýdlant i jeho návštěvníci získat moderní sportovně relaxační areál, který bude splňovat bezpečnostní i hygienické předpisy.


Nejmenší částkou, tedy 630.000 korunami by měl kraj přispět na projekt Turistické základny a školicího střediska ve Sloupu v Čechách na Českolipsku. Přestavbou základny by mělo vzniknout cenově přístupné hotelové zařízení. Sloužit by mělo mladým zahraničním návštěvníkům, kteří vyznávají aktivní způsob trávení volného času. Zároveň by bylo využito jako kongresové centrum.