Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ve Cvikově pomáhá děti uzdravovat nový perlivý bazén

Archiv

"Bazén slouží od pondělí k rehabilitaci dětí a provádíme tam i dechová cvičení," uvedl Focke.


Bazén stál téměř 450.000 korun a zaplatil ho Liberecký kraj, pod který léčebna patří. Do Cvikova přijíždějí děti ve věku od jednoho roku do 15 let nejen z Libereckého kraje, ale také z pánevních oblastí severních Čech, Prahy nebo z jižní Moravy.


Vybudování bazénu léčebna konzultovala s hygieniky, poněvadž ve vodě musí být chlor a v nevhodném množství by mohl uškodit například alergikům.


"Nakonec jsme jako nejlepší dobu pobytu zvolili 15 minut a vzduch do vody nevháníme pod velkým tlakem, spíše vytváříme velké množství bublinek," podotkl Focke.


Bazén není ve cvikovské léčebně jedinou letošní novinkou. V zimě tam děti poprvé lyžovaly na malém lanovém vleku.


"Vyšel na 57.000 korun a pro léčbu na zimním čerstvém vzduchu nám připadá ideální. Děti na něm byly v pohybu dvě hodiny denně a hodí se i pro dvouleté," konstatoval Focke.


Léčebna by chtěla pro děti vytvořit také ekologický koutek a požádala kraj o grant 50.000 korun.


"V koutku by děti viděly drobná domácí zvířata - králíky, slepice nebo kachny a snad také ovci. Rovněž by se o ně staraly," dodal Focke.


Léčebna ve Cvikově má 125 lůžek a s některými dětmi tam žijí maminky. Průměrná obsazenost se loni pohybovala kolem 75 procent. Roční rozpočet léčebny přesahuje 25 milionů korun, většinu příjmů tvoří platby od zdravotních pojišťoven, přibližně 1,7 milionu korun přidává Liberecký kraj.