Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Vánoce minulého století

Archiv

"Velkou část výstavy jsme věnovali žurnalistické fotografii z regionálního tisku z 60. až 80. let minulého století," řekl dnes historik muzea Ladislav Smejkal.


Podle Ladislava Smejkala by se na snímcích mohla řada lidí poznat. Zachycují všední události doby, ozvláštněné právě dobou Vánoc. Na fotografiích je první sníh, výlov kaprů z rybníka nebo zubař, který slouží pohotovost na Štědrý den.


Dokumenty z 50. let upozorňují i na direktivní vývoz Dědy Mráze ze Sovětského svazu na školní besídky do tehdejšího komunistického Československa. Mezi zajímavosti patří rovněž 40 let starý obal od kolekce čokoládových vánočních figurek nebo obal od vánočky z roku 1969.


Časy takzvané první republiky přibližují výtahy z kroniky České státní školy v Jablonném v Podještědí z let 1922 až 1935. Popisují velké zimy i smutné události - epidemie záškrtu a spály.


"Předpokládáme, že výstava přiláká hlavně seniory, řada z nich si s sebou však jistě vezme i děti," shrnul Ladislav Smejkal.


Na výstavě se podílí Státní okresní archiv v České Lípě, z jehož sbírek pocházejí vzácné dokumenty zvláště z oblasti školství. Výstava potrvá do 28. prosince.