Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

V Zákupech je zákaz koupání, vyrážky jsou asi z "červíčků"

Archiv

Nikde jinde zákaz koupání neplatí, dokonce ani v České Lípě - Dubici, kde v minulých letech množství toxických sinic překračovalo mnohonásobně povolenou hranici. ČTK to řekla mluvčí mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. V Dubici a také v Máchově jezeře se voda nehodí ke koupání pro lidi náchylné k alergiím a kožním nemocem, jedince se sníženou obranyschopností organismu, těhotné ženy a malé děti.


"Zatím není úplně jasné, že za vyrážky z vody v Zákupech mohou právě cerkárie. Výsledky laboratorních testů získáme zřejmě v pátek," uvedla Balašová. Cerkárie žijí na plžích, malých šnecích, kterých je letos v zákupském koupališti neobyčejně hodně. Když cerkárie ukončí na plžích svůj vývoj, opustí je, plavou ve vodě a hledají nového hostitele. "Vybírají si člověka. Lidská kůže je bohužel přitahuje," dodala Balašová. V Zákupech se nyní objevila ve srovnání s minulými rozbory také překvapivě vysoká koncentrace sinic. Nachází se tam kolem 70.000 buněk sinic na jeden mililitr vody, zatímco dříve šlo pouze o 2000 buněk na mililitr. Zákaz koupání se vyhlašuje při 100.000 buňkách na mililitr. Při 70.000 buňkách na mililitr se voda nehodí ke koupání pro lidi náchylné k alergiím a kožním nemocem, jedince se sníženou obranyschopností organismu, těhotné ženy a malé děti. Po koupeli na městském koupališti v Zákupech se však rekreanti mohou osprchovat čistou vodou a snížit nebezpečí, že je postihnou zdravotní potíže. "Za více než 800.000 korun jsme rekonstruovali WC a sprchy u koupaliště, kde se nachází i chatky pro rekreanty. Do koupaliště se během minulého víkendu dostala při silném dešti voda z luk, kde se pase dobytek, a pravděpodobně přetekl i rybník nad koupalištěm. Ceduli se zákazem koupání jsme ke koupališti umístili, lidé ale do vody stejně chodí," konstatovala zákupská starostka Miloslava Hudaková. Po konzultacích s odborníky provedlo loni město na koupališti a v jeho okolí úpravy proti výskytu sinic. Omezil se přítok do koupaliště z rybníku nad ním. Do koupaliště už neteklo tolik znečištěné vody z pastvin. Rybáři vylovili ze zákupského koupaliště kapry, kteří rozrývali dno a uvolňovali z něj látky, díky nimž se sinicím daří. V příštím roce už louky nad koupalištěm přestanou sloužit jako pastviny pro dobytek.


V přírodním koupališti v České Lípě - Dubici se letos výrazně zlepšila kvalita vody. Zatímco v minulých letech tam platil zákaz koupání už na začátku léta a koncentrace sinic se vyšplhala až k milionu buněk na mililitr, při posledním měření před dvěma týdny v Dubici bylo 22.000 buněk na mililitr. "Změnil se také druh sinic. Dříve tam převažovaly vláknité sinice, dnes kulovité," podotkla Balašová. Podle mluvčí českolipské radnice Kateřiny Amrichové proudí letos do koupaliště méně odpadních vod ze septiků z okolních domů. "Vybudovalo se tam 41 přípojek na veřejnou kanalizaci a zhruba 30 z nich už funguje," vysvětlila Amrichová.