Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Zákupech bylo vysvěceno opravené sousoší, zničené dříve vandaly

Archiv

Na špatném stavu téměř 300 let staré památky se v minulosti podepsalo také počasí a nákladní doprava na blízké silnici. Rekonstrukce stála více než 2,6 milionu korun. Téměř 1,5 milionu korun přispěla německá vláda, 750.000 korun věnoval Česko-německý fond budoucnosti, město přidalo 300.000 korun a dalších 185.000 korun vynesla veřejná sbírka. ČTK to řekla zákupská starostka Miloslava Hudaková.


"Sochám na morovém sloupu ulámali vandalové prsty, ruce, a dokonce i nos. Zašlé bylo kování na vratech a ozdobné pozlacené prvky. Kvůli projíždějícím těžkým automobilům sousoší popraskalo, a dokonce se o něco pohnulo. Při opravě se muselo srovnat a stabilizovat," dodala Hudaková.


Morový sloup se sousoším stojí v Zákupech na náměstí Svobody. Kvůli obavám z vandalských útoků umístí město k vzácné památce z roku 1708 bezpečnostní kameru. V říjnu se silnice přesune o dva a půl metru dál od sousoší, aby ho neohrožovaly otřesy z kamionů.


Do veřejné sbírky dala 150.000 korun firma Willi Betz, k níž nákladní vozy přes náměstí míří. Obyvatelé Zákup vybrali 35.000 korun. S nápadem na obnovu morového sloupu přišli zákupští rodáci z Německa a z Rakouska. Sousoší na náměstí Svobody je vysoké 14 metrů a tvoří ho zhruba 40 soch.