Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Rusku bude reprezentovat Česko kravařská rychta

Archiv

Součástí stavby bude také hotel a minipivovar. Repliku roubené stavby chce začít stavět ještě letos, řekl dnes starosta obce Vít Vomáčka.


"Nebude to žádný Disneyland, chci se držet původní předlohy, půjde o věrnou kopii," poznamenal Pravda, který podniká v Rusku ve stavebnictví. Vesnická rychta je podle něj typickou stavbou pro česko-německé pohraničí, v němž vyrostl, a bude možné ji bez omezení využívat celý rok. Pivovar bude ve sklepě a pivo plzeňského typu z něj chce Pravda prodávat nejen návštěvníkům areálu, ale i v jeho okolí.


"Ten zájem nás těší, přestože je trochu zvláštní, že přichází z Ruska," konstatoval Vomáčka s tím, že obec chce Pravdovu iniciativu podporovat.


Za vznikem ruského Etnomiru stojí oligarcha Ruslav Bajramov. Stavbou etnografického areálu, která začala před třemi lety, si plní dětský sen. Jako malý prý si přál procestovat celý svět, to ale nešlo. Předsevzal si proto, že až bude jednou bohatý, přiveze si všechno do Ruska. Ani to ale nebylo možné, proto se rozhodl vybudovat areál s historickými replikami staveb, které reprezentují kultury různých národů.


Komplex vyrůstá v místě vzdáleném asi 190 kilometrů od Moskvy. Na pozemku o velikosti mnoha desítek hektarů již stojí čtyři desítky staveb, počínaje pasteveckými jurtami, konče ruským palácem. Jednou by tam mělo stát 300 objektů, v podstatě celý svět v malém. Denně přijíždí do Etnomiru pět autobusů, míří tam také školy na vlastivědné exkurze.


Pravdovi se projekt líbí. Zapadá do jeho šachové hry, kterou, jak sám říká, v Rusku hraje. "Kvůli krizi se méně staví, proto chci vybudovat ještě pivovar. Na kultuře a pití se tu nikdy nešetřilo," dodal. Jeho projekt má přijít celkově na více než 40 milionů korun. Pokud peníze nesežene sám, má investory. Jeho první myšlenka byla postavit kopii Karlštejna, uvažoval i o zámku Loket, nakonec však zvítězila rychta, kterou považuje za důstojnou reprezentaci lidové architektury.


Kravařská rychta, jedno z největších roubených stavení v Česku, vystavěná pro rychtáře Václava Kerna je z roku 1797. Trvale byla obydlena ještě v poválečných letech, poté sloužila zemědělcům. Dnes je pod správou Okresního vlastivědného muzea v České Lípě, které tam soustředilo expozici zaměřenou na vývoj lidové architektury a bydlení v severních Čechách.