Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V řadě obcí kandidují pouze jednotlivci

Archiv

Nejvíce takových kandidátů je na Semilsku, z 65 měst a obcí okresu kandidují v 11 vesnicích. ČTK to dnes řekla Stanislava Riegrová z liberecké pobočky Českého statistického úřadu.


V Libereckém kraji je celkem 216 měst a obcí. Zcela apolitické volby budou například v Bohaticích, Kvítkově, Slunečné na Českolipsku nebo v Jenišovicích na Jablonecku, ale i třeba v Košťálově nebo Tatobitech na Semilsku.


"Všichni se tu znají, je zbytečné vytvářet nějaká sdružení. Každý kandiduje ze sebe, nikdo se za nikoho neschovává," řekl starosta Prysku na Českolipsku Jan Sviták.


V Prysku je 350 voličů a 17 kandidátů, z nichž každý musel shromáždit na petici alespoň 22 podpisů. Stejná situace tam byla již při minulých volbách. Do zastupitelstva do dostanou uchazeči, kterým pošlou voliči nejvíce hlasů.


"Volební výsledek je jasný hned podle prostého součtu hlasů," dodal vedoucí libereckých statistiků Ladislav Knap.


Sázka na jednotlivce má ale svá rizika. Nemají žádné náhradníky, a pokud někdo vypadne a sníží se počet členů zastupitelstva pod pět, musejí se uspořádat nové volby. Zastupitelé v Prysku o tomto riziku vědí. Letos ještě před skončením svého volebního období schválili zvýšení počtu zastupitelů ze sedmi na devět pro případ, kdyby někdo odstoupil. Jen o jednoho kandidáta více než pět ale mají ve Vlastiboři na Jablonecku nebo Žernově na Semilsku. V minulém volebním období se přitom do této situace dostali právě ve Vlastiboři, ale i v Bohaticích na Českolipsku nebo Nové Vsi nad Nisou na Jablonecku.