Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V případě objednané vraždy na Tomislava Procházku došlo ke konfrontaci

Archiv

Procházka mladší se nakonec nestal terčem žádného útoku a žije. "Chování obžalovaných a svědků při konfrontaci patří mezi důležité důkazy," uvedla státní zástupkyně.


Obžalovaný podnikatel z Prahy Marcel Minařík a bývalý profesionální voják Martin Keremidčiev stáli při konfrontaci obličejem proti sobě ve vzdálenosti asi dva metry a opakovali své odlišné výpovědi. Minaříkovi hrozí za přípravu vraždy 12 až 15 let vězení.


Když Keremidčiev říkal, že po něm Minařík chtěl, aby Procházku mladšího usmrtil, díval se obžalovanému přímo do očí a ani jednou neuhnul pohledem. Nic takového se nestalo, sám jsi mně dlužil peníze, obvinil jsi mě, abys je nemusel vracet, tvrdil Keremidčievovi Minařík. Při rozhovoru Minařík před Keremidčievem uhýbal očima a skláněl hlavu k zemi. Keremidčievovi prý půjčil 1,5 milionu korun na obchody s vojenskou technikou.


V jednací síni sledoval konfrontaci pozorně také Procházka mladší. "Co tady slyším a vidím, je pro mě nová velká životní zkušenost. Nenapadlo by mě, že kamarád, kterému jsem chtěl pomoci a půjčil mu peníze, bude obžalovaný z přípravy mé vraždy," řekl Procházka mladší.


Také Minařík označil Procházku mladšího za dlouholetého přítele. Podle obžaloby mu ovšem dlužil přes 4,5 milionu korun. Keremidčiev nakonec Procházku mladšího nezabil a o zakázce od Minaříka řekl koncem loňského ledna policistům. Dal jim také pušku a vypověděl, že ji dostal od Minaříka. Keremidčiev se obrátil na policii ze strachu, aby ho Minařík nezlikvidoval, kdyby Procházka mladší zůstal na živu. Keremidčievova výpověď je klíčovým důkazem proti Minaříkovi.


Na poslední schůzku s Minaříkem šel Keremidčiev s ukrytým policejním odposlouchávacím zařízením. Na nekvalitním zvukovém záznamu však není všemu rozumět a přímo o přípravě vraždy se nemluví. Nahrávka přinesla pouze nepřímé důkazy, kromě jiného se na ní hovoří o únikových cestách.


Při prosincovém procesu promluvil utajený svědek, s nímž Keremidčiev údajně jezdil v autě, když asi dvacetkrát sledovali Procházku mladšího a jeho dům a byt. "Měli jsme za peníze provést vraždu nějakého pána. Ale spáchat jsme ji nechtěli. Jen jsme se snažili vytáhnout ze zadavatele vraždy co nejvíce peněz," prohlásil utajený svědek.


Jak vyplynulo z vyšetřování, Minařík slíbil Keremidčievovi za vraždu Procházky mladšího 100.000 korun a za práci na přípravě zločinu mu poskytoval několikatisícové částky.


Podle spisu Minařík kontaktoval Keremidčieva loni v létě a nejdříve po něm chtěl, ať unese otce Procházky mladšího. Jako výkupné za Tomislava Procházku staršího by údajně požadoval 30 milionů korun. Zanedlouho ale Minařík změnil plán a přál si, aby Keremidčiev unesl Procházku mladšího. Keremidčiev však Minaříkovy plány odmítl jako neproveditelné. Až pak si prý Minařík objednal vraždu Procházky mladšího a Keremidčievovi obstaral opakovací vojenskou pušku Mauser ráže 7,92 s 19 náboji, která člověka dokáže usmrtit na vzdálenost až pět kilometrů.


Procházka starší označil u soudu sebe a svého syna za nejznámější a nejúspěšnější podnikatele na Českolipsku. Rodinná firma se zaměřuje například na výstavbu sítí mobilních operátorů a na výrobu tvárnic. V první polovině 90. let skončili oba Procházkové ve vězení za pletichy při veřejných dražbách. V roce 1999 zatkli kriminalisté Procházku mladšího pro podezření z vraždy ředitele liberecké akciové společnosti Limas Ludvíka Petružely. Vinu se ale Procházkovi mladšímu nepodařilo prokázat.