Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Podještědí se může těžit uran

Archiv

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová pro Primu uvedla, že stát pouze zajišťuje ochranu ložiska proti ztížení nebo znemožnění jeho využívání v budoucnosti


"Považujeme to za první krok k těžbě. Nevěříme ministerským úředníkům," řekl Josef Jadrný ze Strany zelených, který v minulosti organizoval protesty proti vyhlášení oblasti za chráněné ložiskové území. Obyvatelé obcí v Podještědí se bojí, že se v oblasti kvůli těžbě uranu zhorší životní prostředí a že se možná budou muset i odstěhovat. Proto chtějí hledat pomoc u soudu.


O ochranu uranové rudy v Podještědí požádal státní podnik Diamo. "My vůbec těžbu neplánujeme, protože v republice byl vyhlášen útlum uranového hornictví," řekl náměstek pro výrobu Marian Böhm.


Uranovou rudu objevilo Diamo v lokalitě Osečná - Kotel už v 60. letech, teprve loni na podzim ale firma požádala ministerstvo životního prostředí o vyhlášení chráněného ložiska. V ložisku se nachází kolem 20.000 tun uranové rudy.


Na záchranu krajiny před těžbou vzniklo občanské sdružení Naše Podještědí, které během posledních čtyř měsíců proti záměru ministerstva třikrát protestovalo.