Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Novém Oldřichově lidé uklízejí a sčítají škody po velké vodě

Archiv

Koryto řeky je zablokované naplaveninami a těžkými balvany, s nimiž si poradí jen těžká technika. Pokud by přišla další bouře, byly by škody ještě větší. Povodí Ohře začne koryto čistit až v úterý, podle předpovědi počasí prý další záplavy nehrozí, řekla starostka obce Marcela Novotná.


Vedení obce, hasiči i dobrovolníci dnes společně mapovali situaci a jednali o postupu úklidových prací. "V první řadě zabezpečíme domy, které jsou evakuované, je třeba odklidit z nich bahno a vysušit je, obě rodiny jsou u příbuzných a naši pomoc s ubytováním nepotřebovaly." Hasiči z nedalekého Dobranova pomohou z čištěním zaplavených studní. "Tam, kde voda zničila vodovodní přípojky, jsme zajistili zásobování pitnou vodou," řekla starostka. S jejich opravou se začne nejdřív v úterý, to také přijedou plynaři a energetici.


Nový Oldřichov zasáhla v sobotu po poledni silná bouřka s přívalovými dešti, která rozvodnila tamní potok. Jindy klidná Bystrá, kterou lze za normálních okolností přeskočit, se změnila v dravý živel. Voda podemlela cesty, brala ploty i menší stavby, několika domům zničila přípojky plynu a elektřiny. Dvě rodiny musely své zaplavené domy opustit. "Jen na obecních komunikacích máme škody nejméně za milion," poznamenala Novotná. Škole, obecnímu úřadu i hasičskému muzeu se podle ní voda naštěstí vyhnula.


Takovou katastrofu nikdo v obci nečekal. "Seběhlo se to hrozně rychle, přišel malý mrak, začalo pršet a bouřit a v krátké chvíli se tahle říčka zvedla a brala všechno, co jí stálo v cestě," popsal bleskovou povodeň jeden z místních. Nikdo z obyvatel obce nic podobného nepamatuje. "S hrůzou jsme se před pár lety koukali na záplavy na Moravě a byli jsme rádi, že bydlíme na kopcích. Ani ty nás teď nezachránily, voda se valila doslova ze všech stran," posteskla si starší žena. Podle velitele dobrovolných hasičů Miroslava Jonáše měl potok protipovodňové úpravy a měl by odolat stoleté vodě. "Tahle ale byla zřejmě dvěstěletá," poznamenal. Podle Novotné dokončilo Povodí Ohře úpravy říčky Bystré loni na podzim. "Kdyby jich nebylo, byly by zřejmě škody ještě větší," poznamenala starostka. Přesto se podle ní záplavy s postiženými oblastmi na Moravě nedají srovnávat. "Žádný z domů zřejmě nebude nutné zbourat, ani nebyl při povodni nikdo zraněn," dodala Novotná.


V Libereckém kraji zasáhly v sobotu po poledni bouřky s přívalovými lijáky oblast Českolipska a Semilska. Někde padaly i kroupy. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo někde 20 až 40 milimetrů srážek. Místní potoky a říčky se rozvodnily také v oblasti Kamenického Šenova a na Semilsku. Tam ale voda zaplavila většinou jen zahrady a pár sklepů, v Petrovicích spadl přes silnici strom.


Přes noc se situace v kraji uklidnila, srážky ustaly, nikde neplatí ani první povodňový stupeň - bdělost. "Ráno jsme vyjížděli jen do Chlumu na Českolipsku odklidit spadlý strom," řekl operační důstojník libereckých hasičů.