Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Novém Boru zachraňují Navrátilovy malby

Archiv

ČTK to dnes řekla Blanka Fialová z městského úřadu v Novém Boru.


Podle ní může za poškození malby silný vítr, který nadzvedl střešní šablony. "Kolem komínu začalo do domu zatékat, stop se promáčel a pak ho kus odpadl," vysvětlila.


Navrátilův sál patří mezi památkově chráněné objekty, nachází se na Masarykově třídě a lidé se do něj dostanou během výstav a koncertů. Navrátil tam vytvořil jedinečné nástropní malby s přírodními krajinnými motivy v letech 1853 až 1856, když pracoval na výzdobě zámku v Zákupech. "Dům má sice v pronájmu společnost Kultura Nový Bor, ale protože je majetkem města, je povinností vlastníka, aby se postaral o nápravu," podotkla Fialová.


Střecha už je zase v pořádku, o opravu vzácného stropu se postará restaurátor Vladimír Žák. Přijde zhruba na 100.000 korun, ale hradit ji bude pojišťovna. Žák musí provést důkladnou revizi celého stropu a zjistit, jestli voda nezatekla ještě do dalších míst. Pracovat přitom musí suchou technologií, protože strop je z propletených slámových povřísel zpevňovaných jílem. "Když se namočí, nedrží," uvedl.


Zatím se podle něj zdá, že rozsah poškození není velký, v hromádku suti se proměnil asi jeden metr čtvereční originální omítky. Restaurátor malbu obnoví podle starých fotografií. Jsou z 90. let minulého století, kdy dům prošel rekonstrukcí. "Malované veduty naštěstí nespadly, obnova maleb by neměla být problém," poznamenal restaurátor.


Malíř Josef Navrátil (1798 až 1865) se původně vyučil u otce malířem pokojů, později se stal dekoratérem. Jeho nástěnné malby zdobí dodnes různé objekty v Praze, včetně Pražského hradu, a zámky v Liběchově, Ploskovicích, Zákupech a Jirnech.