Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Novém Boru se rozhodli prodávat městské nemovitosti v dražbě

Archiv

Jako nájemník měl třípokojový byt v centru získat za 268.000 korun, od svého záměru ale ustoupil. Radnice nyní byt nabízí jako volný a chce za něj nejméně 485.000 korun, což odpovídá odhadu. "Cena pro nájemníky je nižší, protože vychází z výše nájemného," uvedla starostka.


Podle místostarosty Jindřicha Mareše už Nový Bor mnoho majetku nemá. "Většinu bytů jsme v minulosti prodali, zbývá jich ještě kolem dvou desítek," řekl Mareš. Radnice podle něj vlastní také nějaké domy a pozemky. Pokud se dražby osvědčí, bude i při dalším prodeji město podle Mareše tento způsob preferovat.


Nejdelší zkušenosti s prodejem v dražbě má zřejmě Česká Lípa. Čtyřicetitisícové město tímto způsobem v letech 2001 až 2004 prodalo většinu volných bytů. Zatímco nájemníci měli možnost své byty získat za ceny od 40.000 do 100.000 korun, v dražbách se stejné byty prodávaly i tři až čtyřikrát dráž. Často šlo přitom o byty zdevastované po neplatičích, které potřebovaly další investice. Podobně ale město v dražbě prodávalo i nevyužité budovy bývalých mateřských škol, ale také přebytečné vybavení kanceláří nebo automobily.


Od roku 2004 využívá dražby k prodeji svého majetku i stotisícový Liberec. Předtím město prodávalo obálkovou metodou. Často se ale objevovaly hlasy, které kritizovaly neprůhlednost takových prodejů. Dražby se navíc ukázaly výrazně výnosnějšími, i když v případě pozemků či některých nemovitostí muselo město z původní vyvolávací ceny slevit. O některé byty a domy se ale utkalo i více než deset zájemců a dražby liberecké radnici vynesly desítky milionů korun, které mohla použít na investice.