Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

V Novém Boru přijde o práci dalších 300 sklářů

Archiv

Firma své zaměstnance propustí na dva měsíce, majitel chce od 1. června nabrat všechny pracovníky zpátky, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


V Novém Boru už přišlo od začátku letošního roku o práci na 1300 zaměstnanců Crystalexu. Desítky lidí ale propustil také výrobce optických čoček pro automobily Docter Optics v nedaleké Skalici, zbylých 80 pracovníků je už týden doma a pobírá 60 procent mzdy. Kolem 50 lidí chce v průběhu tří měsíců propustit také Preciosa - Lustry v Kamenickém Šenově. Kvůli nedostatku zakázek omezila na tři dny v týdnu výrobu malá umělecká sklárna Ajeto v Lindavě u Cvikova, i tam uvažují o zeštíhlení.


Úřad práce se proto snaží zachovat každé pracovní místo, s majitelem Egermanna se pokoušel dohodnout, aby zaměstnance nechal v částečné nezaměstnanosti a využil dotaci na rekvalifikace. Majitel Robert Uksa ale nabídku odmítl. "K čemu mi bude, že budou skláři, mistři ve svém oboru, chodit na angličtinu nebo na práci s počítačem? Já tu mám skvělé řemeslníky skláře, nejlepší, jaké se dají sehnat, ti rekvalifikaci nepotřebují," řekl deníku Uksa. Slibuje, že v červnu zaměstná znovu všechny. Milan Šubrt z asociace samostatných odborů o tom ale pochybuje. "Majitel pouze vyřešil svůj problém a zaměstnance nechal na holičkách," poznamenal Šubrt.


Sklářství patří spolu s automobilovým průmyslem na Českolipsku ke klíčovým odvětvím. Obě jsou kvůli krizi v útlumu. Úřad práce se snaží zachovat každé pracovní místo, na konci února jich totiž bylo k dispozici jen kolem 300, na každé tak připadalo přes 20 uchazečů. Bez práce bylo v regionu 6104 lidí, což bylo o 715 více než v lednu. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 11,2 procenta a dál stoupá. Nepropouští totiž jen sklářské firmy ale i výrobci autosoučástí - pětinu zaměstnanců propustí Delphi Packard, Johnson Controls dá výpověď několika desítkám lidí. Další dvě desítky firem omezily výrobu a zaměstnancům platí 60 procent mzdy.