Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Novém Boru bude v říjnu otevřena mezinárodní sklářská škola

Archiv

V těchto dnech vrcholí práce na nové budově školy, jejímž autorem je architekt a designér a současně umělecký ředitel sklářské firmy Bořek Šípek. Ten je rovněž autorem řešení a vybavení interiérů. V takzvané Glass Centrum se mění budova někdejší mateřské školy na Masarykově třídě. Náklady na její přestavbu se mají pohybovat kolem 20 milionů korun.


Součástí centra bude sklářské studio určené pro kurzy uměleckého tvarování skla, ale také restaurace pro veřejnost, sklářský klub a muzeum se sklářskou knihovnou a prodejnou. Nad restaurací vznikají velká učebna, ateliéry a zázemí pro studenty. První velkou akcí v novém sklářském centru by podle Sobotky mělo být podzimní sklářské sympozium. Projekt sklářské školy je podle Sobotky reakcí na poptávku zejména ze strany zahraničních studentů, kteří měli zájem se naučit sklářským technikám.


"V běžném provozu sklárny firmy Ajeto v Lindavě ale nebylo možné studenty učit, není tam dost prostoru, proto padlo rozhodnutí vybudovat samostatné pracoviště," vysvětlil mluvčí společnosti Ajeto David Sobotka.


Ve škole vzniká hala se čtyřmi menšími pecemi, u nichž budou studenti pracovat pod dohledem zkušených sklářů a umělců. Přednášet budou i zkušení architekti či návrháři. "Kurzy mohou být třeba jednodenní až po roční stáže, záležet bude na požadavcích studentů," poznamenal Sobotka.


Sklárna Ajeto byla vybudována v letech 1992 - 1994 na základech bývalé německé soukromé manufaktury pro stříhání a barvení sametu v Lindavě na Českolipsku. Tamní sklářské studio se narozdíl od běžných skláren specializuje na výrobu exkluzivních uměleckých zakázek nejen podle vlastních návrhů, ale i podle návrhů dalších designérů a umělců. Firma dnes zaměstnává zhruba 65 lidí a spolupracuje se třemi desítkami výtvarníků.