Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V muzeu 31. brigády v Liberci přibyla sbírka ochranných masek

Archiv

"Mezi exponáty máme první typ ochranné protiplynové masky na světě. Pochází z roku 1916 a patřila do výstroje francouzské armády," dodala Zemanová. Ve sbírce v libereckých kasárnách se vyskytuje rovněž jediná dochovaná maska Vzor 27, nosili ji vojáci v předválečné Československé republice. Nová expozice zahrnuje také dva ochranné vaky pro malé děti a masku pro novorozence. Masky pro své muzeum získala brigáda z Vojenského historického muzea a ze soukromé sbírky od jednoho svého vojáka.


V muzeu stojí od loňska plastický stůl, kde lidé vidí, jak při cvičení na základně v Kuvajtu pracovali specialisté z 9. roty chemické ochrany, makety budov a techniky a figuríny vojáků zachycující simulovaný zásah jednotky po teroristickém útoku jedovatými látkami. Ve vitrínách jsou také suvenýry a dary, které si příslušníci brigády přivezli domů jak z kuvajtské mise Enduring Freedom v roce 2002, tak i z další mise v Perském zálivu Iraqi Freedom v roce 2003.


V expozicích se dá vidět vystřelená munice, klobouk od pouštní uniformy nebo americké karty Most Wanted s nejvíce hledanými prominenty diktátorského iráckého režimu se Saddámem Husajnem jako esem navrchu. V muzeu se nacházejí přístroje, jež sloužily nebo ještě slouží ke zjišťování, jestli ovzduší zamořily otravné látky. Muzeum připomíná také misi chemiků v Perském zálivu v roce 1991.


Své vlastní muzeum mají jednotky NATO v téměř každých kasárnách a 31. brigáda za nimi nechce zaostávat. Jako útvar okamžité reakce NATO se zaměřuje nejen na boj se zbraněmi hromadného ničení, ale také na odstraňování následků průmyslových a živelních pohrom.


Muzeum vzniklo na konci roku 2005 a brigáda ho ukazuje při oficiálních návštěvách vojenským a politickým špičkám. Expozice je přístupná rovněž veřejnosti. Skupiny zájemců o prohlídku se ale musejí předem objednat. Exponáty brigáda získala ze svých skladů, ze soukromých sbírek a pomohli jí i váleční veteráni.