Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

V Máchově jezeře zákaz koupání

Archiv

Někteří návštěvníci však zákaz koupání ignorují a do vody chodí. Podle zákona je nelze potrestat. Hrozí jim však vyrážky, bolesti břicha a střevní potíže. Naštěstí se lidé po koupeli mohou v na plážích Máchova jezera osprchovat čistou vodou a snížit nebezpečí, že je postihnou zdravotní potíže. Nejnáchylnější jsou k nim alergici, oslabení jedinci, těhotné ženy nebo děti.


Firma Regio, jež u Máchova jezera provozuje pláže, upozornění o závadné vodě rozvěsila na místa, kudy rekreanti k vodě přicházejí. "Násilím však nikoho z jezera tahat nesmíme," prohlásila provozní pláží a kempů Marcela Dvořáková. Podle ní se tolik sinic ještě nikdy v Máchově jezeře neobjevilo tak brzy jako letos. Loni se voda zhoršila až během prvního srpnového týdne. Kvůli sinicím a chlorofylu snížilo Regio vstupné do rekreačního areálu kolem Máchova jezera. "Příští rozbory vody se uskuteční v pondělí. O víkendu jsme si pozvali hydrobiology a podle nich se jezero čistí," podotkla Dvořáková.


Pavla Procházková z českolipského pracoviště Krajské hygienické stanice v Liberci považuje za hlavní příčiny nadměrného výskytu sinic odpadní vody vtékající do Máchova jezera a usazeniny na dně. Problémy se závadnou vodou trvají už přes deset let a vyvolává je především fosfor. Do Máchova jezera pronikal z polí, odkud deště splachovaly použitá hnojiva. "Na odstranění sinic se dají používat dravé ryby, viry a bakterie, houby, dusík, sítě nebo odtěžení bahna. Na ploše 284 hektarů, kterou Máchovo jezero má, by ale šlo o velmi drahá a složitá opatření," uvedla Procházková.


Máchovo jezero využívají ke koupání nejen rekreanti z Doks, a Starých Splavů, ale také lidé z čtyřicetitisícové České Lípy. Podle dokského starosty Zdeňka Krenického tráví v horkých dnech dovolenou v Doksech a okolí kolem 30.000 lidí.