Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

V Lípě dopadeni kapsáři i s lupem

Archiv

"Chytit kapsáře i s penězi je malý zázrak. Pomohli nám svědci krádeží," řekla dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


V prodejně Andy sebrali zloději jednomu ze zákazníků 15 tisíc korun a platební kartu, v supermarketu Lidl přišla žena o 4 tisíce korun a občanský průkaz. Díky rychlému oznámení krádeží a přesnému popisu podezřelých policisté kapsáře zadrželi na jedné z českolipských ulic.


Policejní rada obvinil ze spolupachatelství při krádeži dva cizince a jednu cizinku. Ukradené peníze přebírali od třináctileté dívky, která není trestně odpovědná. Dívku policisté předali pracovnici pro sociální ochranu dětí, dospělí kapsáři skončili v cele.


"Soud by je měl potrestat ve zkráceném řízení v nejbližší době. Kromě dvou let vězení jim hrozí i vyhoštění z republiky," uvedla Ivana Baláková.


Policisté zjišťují, jestli se dopadená čtveřice nedopustila dalších kapesních krádeží na Českolipsku a také v jiných oblastech republiky. U cizinců totiž objevili i kradený mobil. Kapsáři používali auto a vydávali se za turisty.


Podle Ivany Balákové by si měli lidé při předvánočních nákupech dávat pozor na své věci a být ostražití zejména ve chvílích, kdy se na ně někdo tlačí ve frontách nebo tam do nich strčí. Právě takové situace totiž kapsáři vyvolávají a využívají.