Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

V Lípě bude otevřen denní stacionář pro těžce postižené

Archiv

"Stacionář ještě není otevřen a máme už tři zájemce, kteří by jeho služby chtěli využívat," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Denní stacionář Střípek vznikl na žádost rodin, které se o své staré a nemocné starají a zatím podobné zařízení ve městě postrádaly. Centrum vzniklo z neobsazeného služebního bytu v Domě s pečovatelskou službou, veřejnosti začne sloužit od úterý 1. června.


"Na přestavbu přispěl kraj 87.000 korunami, jinak přestavbu financovaly sociální služby města z vlastních prostředků," doplnila Aulová.


Ve stacionáři je jídelna, herna a odpočívárna. O seniory se budou starat dva pečovatelé a dvakrát týdně bude do centra docházet zdravotní sestra. Podle vedoucí Domu s pečovatelskou službou Ladislavy Lahnerové je stacionář vhodný zejména pro klienty s demencí, ale mohou ho využít i lidé se sníženou soběstačností po mozkové příhodě nebo ti, kteří trpí depresemi kvůli osamělosti. Pobyt ve stacionáři nemusí být každodenní, klienti mohou zařízení využívat i několik dní v měsíci. Za denní pobyt zaplatí 168 korun. Město také počítá s tím, že při stacionáři vybuduje informační centrum zaměřené na Alzheimerovu chorobu a demenci, dodala Aulová.