Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

V Libereckém kraji zůstaly po vichřici škody i na zámcích

Archiv

Pouze na Sychrově vzalo za své přes 30 vzrostlých stromů a na střechách zámku poškodila vichřice klempířské prvky. ČTK to dnes řekl ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec.


V parku u hradu Grabštejn srazily poryvy větru k zemi korunu tisícileté lípy a poničily dalších asi 20 stromů. "Z našich hradů a zámků neohlásily škody jen Bezděz a Zákupy," dodal Kadlec. Škody na státních hradech a zámcích v celém kraji nejsou zatím známé, podle Kadlece budou ale vysoké.


Všechny památky zůstaly otevřené. Například na Sychrově nebo na Hrubém Rohozci se však musely uzavřít zámecké parky. "Na Hrubém Rohozci se turisté nedostanou do parku ani o víkendu. Hrozí jim tam stále nebezpečí. Na Sychrově park v sobotu otevřeme, v minulých dnech tam škody po větrné kalamitě odstraňovalo sedm lidí a pomohli nám také profesionální hasiči s automobilovou plošinou," uvedl Kadlec.


Na zámku Lemberk vichřice smetla strom na domek kastelánky i na most. Stromy padly nebo popraskaly i v okolí památky. Na Troskách vichřice povalila stánky, dřevěné pódium i stromy. V okolí hradu Frýdlant se zřítily čtyři stromy.


Kastelán na Grabštejně Jan Sedlák odhaduje škody v parku na několik desítek tisíc korun. "Musíme si objednat horolezce, aby kromě jiného dostali z výšky polámané větve, uvízlé v korunách stromů. Tisícileté lípy je velká škoda, zbyl po ní jen pahýl. Uvidíme, jestli obrazí, nebo jestli zasadíme novou," konstatoval Sedlák.


Kadlec přirovnal škody po čtvrteční vichřici k pohromě po orkánu Kyrill v lednu 2007. Tehdy větrné poryvy zničily v zámeckém parku na Sychrově 35 stromů starých až 150 let. Některé z nich poškodily litinové oplocení s pískovcovými sloupy z 19. století. Na zchátralém hospodářském dvoře u zámku v Zákupech odnesla vichřice před dvěma a půl lety část střechy a zhroutily se krovy. Škoda dosáhla asi jeden a půl milionu korun. Na zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí odfoukla vichřice v roce 2007 tašky a hřebenáče ze střechy, na Bezdězu shodil vítr 14 břidlicových šablon z krytiny na vnitřní pokladně a na krytém schodišti.


V Libereckém kraji stojí i jiné než státní hrady a zámky. Turnovskému městskému hradu Valdštejn se minulý čtvrtek škody vyhnuly, stejně jako soukromému hradu Houska na Českolipsku.