Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Libereckém kraji zaplatí lidé víc za vodu, energie i nájmy

Archiv

Podobně zlevní také dodavatel tepla v sousedním Jablonci. Běžná domácnost tak ušetří za rok kolem 1500 korun. Méně bude stát teplo také v České Lípě. Tam se cena sníží o deset až 12 korun za gigajoul, což představuje roční úsporu 300 Kč.


Většina nákladů ale vzroste. Třeba za vodu zaplatí většina obyvatel Libereckého kraje o sedm procent víc. Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zásobuje podstatnou část kraje, zvýšila cenu vodného a stočného o více než čtyři koruny na 64,54 za krychlový metr. "Zvýšení ceny je dáno hlavně nárůstem cen energií a také dalších surovin a materiálů potřebných k úpravě a čištění vody," řekla ČTK mluvčí SVS Dagmar Haltmarová. Firma také potřebuje prostředky na modernizaci vodárenské infrastruktury, aby do konce roku 2010 splnila evropské normy.


Většina měst i soukromých vlastníků využila maximální možnost zvýšit regulované nájemné. Dotkne se to několika tisíc domácností. Třeba v České Lípě zdraží nájemné ve 180 obecních bytech o 50 až 70 procent. V případě bytů vyšší kategorie zdraží byty téměř o polovinu. Tam, kde dosud platili za metr čtvereční nájemné 17,80 Kč, zaplatí od Nového roku 26,40 Kč. Ještě výraznější zdražení čeká obyvatele méně vybavených bytů, kde se nájem zvýší o více než 70 procent na 22,80 Kč za metr čtvereční. Za sedmdesátimetrový byt nižší kategorie tak lidé zaplatí měsíčně o 665 korun víc. Podobně vzrostou ceny i v dalších městech v kraji.


V Jablonci nad Nisou zdraží od ledna cestování městskou dopravou. Cena třicetiminutové jízdenky se zvýší z 12 na 14 korun a hodinové jízdné zdraží z 18 na 20 korun. Řidiči v autobusech budou jízdenky prodávat ještě o dvě koruny dráž. Zvýší se také měsíční předplatné, které zdraží o pět procent ze 400 na 420 korun a stejně vzrostou také ceny žákovského jízdného. Nejvíce zdraží jízdné pro 270 jabloneckých držitelů zlaté Jánského plakety za dárcovství krve. Ti dosud platili za roční jízdenku 120 korun, v příštím roce je bude stát o 300 korun více.


Víc zaplatí příští rok i majitelé domů, bytů či pozemků. Polovina měst v Libereckém kraji využila možnosti stanovit vlastní koeficient s nímž se počítá daň z nemovitosti. Ve většině měst se zvýší na dvojnásobek. Třeba v Chrastavě ale původně schválilo zastupitelstvo pětinásobné zvýšení daně, nakonec ale koeficient snížili také na dvě. Daně ve městě by se totiž jinak dostaly na úroveň daně v krajském městě, což by bylo likvidační pro podnikatele a hlavně pro zemědělce.


Od dubna v kraji zdraží i cestování regionální dopravou. Fungovat totiž začne integrovaný systém dopravy IDOL, který umožní cestovat po železnici, regionální i městskou dopravou s jediným dokladem a sjednotí také ceny. V dopravě navíc začne platit krajská čipová karta Opuscard, která bude sloužit nejen jako elektronická peněženka, ale také pro předplatné. Pravidelní cestující by ale díky předplatnému měli zdražení pocítit jen minimálně. "Systém měl začít platit už od Nového roku, kvůli lyžařskému šampionátu se ale o čtvrt roku posune," řekla vedoucí krajského odboru dopravy Stanislava Jakešová.