Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji zanikne v rámci optimalizace čtvrtina škol

Archiv

Ještě na počátku letošního roku se ale mluvilo o zániku 15 školských zařízení. Kraj projednal záměr s řediteli škol i zástupci samospráv, schválit ho však musí ještě krajští zastupitelé, řekl dnes náměstek libereckého hejtmana pro školství Petr Doležal.


Optimalizace už v podstatě začala, 1. dubna sloučil kraj Střední školu lesnickou v Hejnicích se Střední školou hospodářskou ve Frýdlantu. Nová škola sídlí v obou původních místech, ale stala se z ní jediná příspěvková organizace - Střední škola hospodářská a lesnická. Sloučení škol na Frýdlantsku urychlilo to, že ředitel hospodářské školy Dan Ramzer se stal starostou Frýdlantu.


"Bylo to lepší řešení, než na poměrně krátkou dobu vypisovat výběrové řízení na nového ředitele," vysvětlil Doležal.


Hlavním důvodem slučování škol je úbytek žáků a vysoké náklady na provoz často zastaralých budov. Kraj očekává do pěti let úbytek studentů o třetinu. Zatímco dnes jich je zhruba 22.500, v roce 2011 jich podle statistických údajů má být jen 16.000. Současná kapacita středních škol a učilišť je ale dvojnásobná.


"V první fázi dojde jen k administrativnímu sloučení škol, bude pak záležet na ředitelích, jak výuku zorganizují, a zda některé budovy opustí," řekl Doležal.


Kraj podle něho garantuje všem studentům, kteří na krajských školách studují, že studium dokončí na škole, na niž nastoupili.


"To se týká i dětí, které letos absolvují přijímací zkoušky," zdůraznil Doležal.


Připustil ale, že redukce bude nezbytná, protože dětí ubývá. Optimalizace se podle Doležala rozhodně nedotkne gymnázií, zájem o ně totiž roste a také ministerstvo školství toto všeobecné vzdělání podporuje. I proto například na Vyšší odborné škole sklářské a Střední škole v Novém Boru se už letos nabídka studia rozšířila o třídu všeobecného gymnázia a také o třídu technické lyceum.


"Také například nabídka studia na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě se rozšíří o obor aplikovaná chemie, který zatím v Libereckém kraji chyběl," dodal Doležal.