Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Libereckém kraji vzniká koalice ČSSD, SOS a starostů

Archiv

Po dnešním jednání to řekl Eichler. Koalice by měla 25 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Dosud vládnoucí ODS by společně s komunisty zůstala v opozici.


"Shodujeme se v 95 procentech programových věcí. Odlišné názory máme jen na zrušení poplatků ve zdravotnictví," uvedl lídr ČSSD. Zástupci budoucí koalice se zatím nedomluvili na rozdělení míst v radě. Jejich námluvy budou pokračovat ve čtvrtek večer, kdy se této otázce budou znovu věnovat a rozhodnout by chtěli i o obsazení jednotlivých resortů. "Pro tato jednání potřebujeme mandáty našich stran," podotkl Eichler.


V Libereckém kraji vyhráli volby sociální demokraté a získali třetinu mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Když se spojí se starosty, kteří mají sedm míst v zastupitelstvu, a SOS, jež získala tři mandáty, měla by jejich koalice 25 hlasů. ODS skončila ve volbách jako druhá a získala jen 12 míst v zastupitelstvu, dosud jich měla o deset více.


Starostové, SOS a sociální demokraté začali jednat o koalici bezprostředně po volbách. Zatímco starostové upřednostňovali hledání programové shody a funkčního modelu spolupráce, ČSSD považovala za prvořadé dohodnout se na rozdělení postů. Starostové podle lídra jejich kandidátky Martina Půty budou respektovat nárok ČSSD na hejtmana. "Tato koalice je jediné řešení, které se jeví, že přežije čtyři roky bez otřesů. Nechtěli jsme ho proto ohrozit," řekl. Mimo poplatků zůstává otevřený ještě převod krajských nemocnic, které se v minulém volebním období přeměnily z příspěvkových organizací na akciové společnosti. "Jinak nám nic nebrání připravit programové prohlášení," podotkl Půta.


Pokud by se sociální demokraté nedohodli se starosty a SOS, mohli by vytvořit koalici s komunisty. V Libereckém kraji by měli těsnou většinu 23 křesel. Jednička na kandidátce KSČM Miloš Tita ale řekl, že je dosud žádná ze stran s nabídkou spolupráce neoslovila. V regionu se spekuluje také o možnosti vytvořit menšinovou koalici ODS, starostů a SOS. Toto spojení by mělo v zastupitelstvu jen 22 mandátů a potřebovalo by tak tichou podporu další strany. V úvahu přicházejí ale jen komunisté, protože sociální demokraté takový pakt nepodpoří. "Podpora komunistů, byť tichá, je ale pro nás nepřijatelná," dodal Půta.