Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji výrazně přibylo lidí nakažených virem HIV

Archiv

Všechny tři infekce se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem a první dvě také při vpichování drogy do žil. Od začátku ledna do konce července přibylo v kraji pět lidí, u nichž odborníci zjistili viry HIV. Za celý loňský rok zaznamenali tři pacienty nakažené virem HIV, za rok 2005 také tři. ČTK to dnes řekla krajská epidemioložka Jana Prattingerová.


Virus HIV je předzvěstí smrtelné nemoci AIDS, která rozvrací imunitní systém člověka. "V Libereckém kraji registrujeme k 31. červenci letošního roku 29 lidí infikovaných virem HIV," dodala Prattingerová. Údaje ze srpna liberečtí hygienici ještě nemají.


Liberecký kraj se množstvím HIV pozitivních lidí na počet obyvatel řadí na čtvrté místo v Česku - za Prahu, Karlovarský kraj a Středočeský kraj. Zjištěné případy jsou ale jen špičkou ledovce. Odborníci odhadují, že nakažených lidí bývá přibližně desetkrát více.


Podle Prattingerové z epidemiologických šetření vyplynulo, že v Libereckém kraji přibývá promiskuitních lidí, kteří mají sex s více partnery. Mnoho z nich navíc nepoužívá nejúčinnější ochranu před viry HIV a dalšími pohlavními nemocemi - prezervativ. "Viry HIV a pohlavní nemoci se nevyskytují jen mezi prostitutkami a narkomany, ale ohrožují všechny," upozornila Prattingerová.


Viry HIV se přenášejí krví, při pohlavním a orálním styku bez kondomu a z matky na plod. Ve venkovním prostředí mimo lidské tělo viry hynou. Dosud vyvinuté léky nemoc pouze zpomalují, i když díky nim může člověk nakažený virem HIV žít až 20 let. "Viry HIV se přenášejí sexuálním stykem přibližně v 80 procentech případů. Nejvíce se šíří mezi homosexuálními muži. U nich je větší riziko, že dojde například k poranění sliznice," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.


V kraji jsou čtyři hlavní pracoviště, kde se dělají testy na výskyt viru HIV v krvi. Zájemci je najdou ve zdravotních ústavech v Liberci, České Lípě, Semilech a v jablonecké nemocnici.


Žloutenku typu B objevili lékaři v Libereckém kraji za prvních osm měsíců roku u 13 lidí. Za celý loňský rok u šesti. Žloutenka typu B patří ve světě mezi nejzávažnější zdravotní problémy. Může na játrech vyvolat smrtelně nebezpečnou cirhózu nebo zhoubný nádor. Letos kvůli ní v Libereckém kraji zemřeli dva nakažení lidé - čtyřicetiletý muž a osmdesátiletá žena. V letech 2001 až 2005 se v kraji ročně vyskytovalo mezi 12 až 18 případy akutní žloutenky typu B ročně.


Žloutenka typu B se šíří hlavně nechráněným sexuálním stykem a při vstřikování drogy infikovanými stříkačkami. Žloutenkou typu B se lidé nakazí mnohonásobně snadněji než viry HIV.


Syfilidou onemocnělo v kraji letos do konce července 29 lidí, zatímco za celý rok 2006 jenom 18 a předloni 26. Také syfilida se přenáší nejvíce při nechráněném sexu. Ohrožuje i nenarozené děti těhotných žen. Pokud se lidé nakažení syfilidou neléčí, rozpadá se jim v pozdním stadiu nemoci centrální nervový systém. Syfilida ničí také srdeční systém a kosti.