Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

V Libereckém kraji ubylo rekreantů, lidé šetří a necestují

Archiv

Místo dříve obvyklého týdne se zdrží jen pár dní. Vyplynulo to z ankety, kterou ČTK provedla v regionu.


"Spoustu lidí postihly také záplavy. Dalším faktorem je letos výrazně nestálé počasí," řekl ČTK Luděk Téra ze společnosti Region Máchova kraje. V kempech kolem Máchova jezera je až o třetinu lidí méně než v minulých letech. Převládají tam Češi, Němců a Holanďanů přijelo jen trochu. "Rusové k nám nechtějí, požadují vyšší služby," dodal Téra. Kemp podle něj využívají hlavně lidé nižší střední třídy, a právě ty zasáhla krize nejvíce. Volných je také asi 40 procent plochy pro stany.


Odliv zahraničních turistů zaznamenal i Harrachov, Češi tam musí podle provozovatelů penzionů a hotelů cestu teprve znovu najít. "Do půlky července tu bylo úplně prázdno, teprve nyní se situace zlepšila," řekl Stanislav Slavík z harrachovského kempu Jiskra, který je obsazený sotva ze tří čtvrtin.


Pronájem čtyřlůžkové chatky přijde na 1000 korun, za stan se platí 60 a za osobu 80 korun na den. Provozovatel nehýbal s cenami šest let. Letošní sezona bude podle něj patřit k horším, ale dobrá nebyla ani ta loňská a už ani předloňská. "Vyděláme polovinu toho, co před pěti lety. Náklady ale rostou, třeba za likvidaci tuny odpadů platíme místo 150 korun 500," poznamenal.


Tříhvězdičkový hotel alpského typu Pomi v Harrachově má z 22 pokojů obsazenou jen pětinu. Jsou tam hlavně Češi. Za noc se snídaní platí 450 korun. "Nijak zvlášť tu nešetří, ale zdrží se třeba jen tři nebo čtyři dny," řekla ČTK jeho provozovatelka Jolana Bělková. Volná lůžka jsou i v hotelích a penzionech v Bedřichově. Turisté, kteří tam přijdou do infocentra, se ptají většinou po tom nejlevnějším ubytování.


Trochu nižší návštěvnost a tržby za služby mají i v Zoologické zahradě v Liberci, kam letos přišlo přes 235.000 lidí. "Hodně záleží na počasí," podotkl její mluvčí Ivan Langr.


Asi o desetinu zahraničních klientů přijelo za prvních polovinu roku do Lázní Libverda. Tržby ale vyrovnali Češi, kterých bylo o 11 procent více než minulý rok. Začátek krize pocítili v lázních podle toho, že rozhodnutí o lázeňském pobytu či dovolené nechávali jejich klienti na poslední chvíli.


Méně turistů než vloni navštívilo také osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji. Přišlo jich 140.500 turistů, zatímco za pololetí 2008 jich bylo o 4500 více. Podle ředitele Národního památkového ústavu v Libereckém kraji Miloše Kadlece se snaží hrady a zámky zastavit pokles návštěvnosti pestrými doprovodnými programy, přilákat chtějí hlavně rodiny s dětmi.


V srpnu se například na Grabštejně uskuteční Grabštejnské létohrádky, festival divadel, hudby, šermířů a řemesel. Na Sychrově se ve stejném termínu koná přehlídka šermířů Návrat mušketýrů a na konci srpna tam budou tradiční Skotské hry. Na Troskách se chystá druhý ročník festivalu trampských písní Trosecký širák. Na Hrubém Rohozci uvidí děti každou srpnovou neděli loutkové pohádky a na Zákupech se uskuteční 22. srpna výstava ohařů.