Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Libereckém kraji se sníží počet lůžek pro dlouhodobě nemocné

Archiv

"V celém kraji ubude 25 lůžek v léčebnách dlouhodobě nemocných, rozhodně to ale nebude znamenat zhoršení dostupnosti péče, naopak ji chceme zkvalitnit," řekl dnes  krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Krutský.


Změny v systému následné péče podle něj souvisejí s rekonstrukcí a dostavbou stravovacího provozu Krajské nemocnice v Liberci.


"Kvůli spojovacím trasám musíme přesunout oddělení krční, nosní, ušní do budovy léčebny dlouhodobě nemocných, která tím přijde o celé patro," vysvětlil Krutský.


Nemocnice by tak přišla o 45 lůžek, jejich ztrátu chce kraj kompenzovat převodem Léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí pod libereckou nemocnici. Ta dosud patřila pod Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Českolipská nemocnice ale o 20 lůžek rozšíří své vlastní oddělení následné péče, a tak úbytek lůžek nebude tolik výrazný.


"Díky těmto přesunům se navíc vyrovná dostupnost následné péče v rámci kraje," řekl Krutský.


Proces změn v následné péči ale Liberecký kraj zahájil už loni. Kontrola zdravotních pojišťoven tehdy odhalila, že lůžka následné péče v některých případech suplují chybějící lůžka sociální péče. Kvůli neoprávněnému čerpání prostředků ze zdravotního pojištění pak musela zdravotnická zařízení na Českolipsku pojišťovnám vrátit zhruba sedm milionů. Kraj pak zahájil reorganizaci následné péče a většinu dříve samostatných léčeben postupně připojil k nemocnicím. Cílem je podle Krutského omezit dobu pobytu pacientů na nutnou, zvýšit efektivnost zařízení a také ji částečně nahradit domácí ošetřovatelskou péčí.


"Naším cílem je, aby pacient, který už léčbu nepotřebuje, odcházel do domácí péče nebo do sociálního ústavu a neblokoval lůžko třeba 200 dní, jak tomu bylo v minulosti," řekl Krutský.