Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

V Libereckém kraji přišla kvůli krizi o práci už pětina cizinců

Archiv

ČTK o tom informoval krajský analytik úřadu práce Ladislav Dvořák. Zahraniční dělníci byli spolu s brigádníky první, kterých se podniky v krizi zbavovaly.


Už v průběhu loňského roku se začaly snižovat stavy cizinců ze zemí EU, mezi nimiž převažují Poláci a Slováci. Zahraničních pracovníků s pracovním povolením, jako jsou Ukrajinci, Vietnamci nebo Mongolové, ale až do konce září v evidenci přibývalo. Na konci třetího čtvrtletí jich firmy zaměstnávaly 3846, a o půl roku později jich je bezmála o tisícovku méně. "Bude jich dál ubývat, nová povolení s ohledem na současnou situaci na trhu práce nevydáváme a ne všechna povolení jsme ochotni prodloužit," řekla ČTK ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.


Ještě tvrdší postup zvolil úřad práce na Českolipsku, kde je v rámci kraje situace nejhorší. Kvůli ukončení výroby v Crystalexu a masivnímu propouštění ve firmách dodávajících součásti automobilů tam stoupla v březnu míra nezaměstnanosti na rekordních 12,3 procenta. "Prodlužování pracovních povolení cizinců schvalujeme jen v jednotlivých případech, hlavně u lidí, kteří už tu mají rodiny a zázemí," vysvětlila mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová. Ještě v polovině loňského roku pracovalo na Českolipsku kolem 540 cizinců s povolením, nyní jich je sotva polovina.


Podle Sadílkové zaměstnávaly firmy cizince z Ukrajiny, Vietnamu či Mongolska hlavně v dělnických profesích s nižší úrovní mzdy, o něž neměli Češi zájem. S rostoucí nezaměstnaností a úbytkem pracovních příležitostí se však situace radikálně změnila. "Dnes už se nezaměstnaní nezajímají na prvním místě o výši platu, ale především o perspektivu nabízené práce, to je velký posun," řekla Sadílková. Ještě před půl rokem se podle ní nezaměstnaní zajímali především o výši mzdy a hůře placená místa nebylo možné obsadit.


Za posledního půl roku se ale situace na trhu práce v Libereckém kraji prudce zhoršila. Zatímco na konci září bylo v kraji bez práce zhruba 14.650 lidí a míra nezaměstnanosti se pohybovala kolem 6,1 procenta, na konci března už úřady evidovaly 22.360 uchazečů o práci a míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,7 procenta. Horší situace je jen v krajích Ústeckém, Moravskoslezském a Olomouckém. Navíc ale ubývá volných míst. Zatímco v září si mohli lidé vybírat z 4285 volných míst a na každé tak připadalo 3,4 uchazeče, o půl roku později bylo k dispozici jen 1400 míst a na každé připadá zhruba 16 nezaměstnaných.