Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Libereckém kraji připraví stará rada rozpočet na dva měsíce

Archiv

Jinak by hrozilo, že bude kraj muset hospodařit s rozpočtovým provizoriem, což by zastavilo čerpání prostředků z evropských fondů, řekl odstupující náměstek pro ekonomiku Karel Dolejší (ČSSD). Kvůli napadení volebních výsledků totiž nebudou mít noví zastupitelé dost času na to, aby rozpočet připravili sami.


Volič z Českolipska napadl výsledky voleb v Libereckém kraji kvůli špatně rozlišitelným obálkám pro senátní a krajské volby. Ve své stížnosti upozornil na to, že světle modrá a světle žlutá obálka se daly snadno zaměnit, což poznamenalo výsledky voleb. Při záměně byly totiž hlasy neplatné. Podle českého statistického úřadu bylo na Českolipsku a části Liberecka kvůli tomu vyřazeno v senátních volbách 2450 obálek, což představovalo 7,35 procenta hlasů. Podle místopředsedkyně libereckého soudu Hany Burešové mají soudci 20 dní na to, aby rozhodli.


Podle původních odhadů se mělo ustavující zasedání nového zastupitelstva uskutečnit 13. listopadu, nyní je ale jasné, že to bude později. Rada se proto rozhodla pokročit dál při přípravě rozpočtu na příští rok. Původně udělala jen základní přípravu a zbytek chtěla nechat na nové reprezentaci. "Aktualizovali jsme rozpočtový výhled do roku 2013 a také jsme připravili zásady pro tvorbu rozpočtu na příští rok," vysvětlil Dolejší. Dodal, že většinu z vlastních příjmů spotřebuje kraj na mandatorní výdaje včetně závazků, které v posledních letech přijal. Zastupitelé měli rozhodnout o rozdělení asi 400 milionů korun.


O možnost rozhodnout o rozdělení volných prostředků ale noví zastupitelé nepřijdou. "Připravíme jen rozpočet na první dva měsíce, aby naše organizace neměly problémy s čerpáním prostředků na svou činnost a také, aby se nezastavil tok peněz z evropských fondů," vysvětlil Dolejší. Žádné nové akce se podle něho rada schvalovat nechystá. Nové zastupitelstvo pak podle něho bude mít dost času na to, aby na počátku příštího roku připravilo rozpočet na celý rok včetně investic.


Rozpočet Libereckého kraje by se měl podle odhadů končící reprezentace pohybovat kolem 2,5 miliardy korun. Ve srovnání s letošním se očekává nárůst o necelá tři procenta. V průběhu roku se ale rozpočet stejně jako v minulých letech zvýší především díky státním dotacím pro školství a oblast sociální péče. Loni tak kraj hospodařil s rozpočtem 6,404 miliardy korun, když původní rozpočet předpokládal příjmy a výdaje 2,365 miliardy. Letos počítal kraj s příjmy 2,431 miliardy korun, už nyní je jasné, že stejně jako loni tuto částku překročí téměř trojnásobně.



Schválené rozpočty Libereckého kraje v letech 2006 až 2008 (částky jsou v milionech korun):



                                       2006 2007 2008 2009*
rozpočet                          2231 2365 2431 2500
daňové příjmy                 1830 1976 2158 
spolufinancování EU         107 133 200 



*předběžný odhad