Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji policisté nevykázali z bytu žádného násilníka

Archiv

Na Jablonecku zaútočil 21. ledna třicetiletý muž nožem na sedmadvacetiletou družku, těžce ji zranil a sám se pak pokusil o sebevraždu. Hrozí mu obvinění za pokus o vraždu.


Na Liberecku obvinil v lednu komisař šestatřicetiletého muže z několikaletého týrání manželky a nevlastní dcery. Do vězení může pachatel jít až na tři roky.


"Nějaké případy domácího násilí, kterým by vykázání bytu odpovídalo, se v lednu určitě odehrály. Před policisty ale zůstaly schované. Týrané ženy a někdy i muži se většinou bojí oznámit útoky na sebe nebo i na své děti. Chybí jim kromě jiného podpora lidí z blízkého okolí," konstatovala Andrea Hermanová z krajského intervenčního centra.


V celé zemi přitom policisté od začátku ledna vykázali z domova více než 70 násilníků. Na intervenční centrum se v lednu telefonicky obrátili zatím čtyři lidé, dalším dvěma pracovníci zavolali sami. Kontakty na ně získali od policistů. Šlo o psychické i fyzické týrání. Muž ženu například škrtil, kopal do ledvin nebo shazoval z postele. Mezi šest lednových klientů centra patřil také jeden muž. Manželka ho ponižovala, zesměšňovala a nedovolila mu, aby hospodařil se svými penězi. Při zásahu u domácího násilí policisté vyplňují zvláštní protokol a podle odpovědí obětí a dalších okolností se rozhodnou, jestli násilníka z bytu na deset dní vykážou, nebo ho tam nechají.


"Řadoví policisté mohou jednotlivé případy konzultovat se svým velícím důstojníkem či s funkcionářem z vedení okresního policejního ředitelství," dodala semilská policejní mluvčí Soňa Šídová.


Policisté o každém domácím násilí musí informovat intervenční centrum. Jeho pracovníci se s napadenými lidmi spojí nejpozději za dva dny a poskytují jim právní, sociální i psychologickou pomoc. Vykázat násilníky z bytu umožňuje novela policejního zákona. V minulosti se stávalo, že je policisté zatkli, ale když je po výslechu propustili, vrátili se pachatelé domů a na své oběti zaútočili znovu.


Loni v listopadu skončila s těžkými zraněními hlavy v liberecké nemocnici žena, kterou dvakrát po sobě napadl manžel. Při prvním útoku jí vykroutil palec a zlomil jí ho. Žena oznámila napadení policistům. Druhý den muž udeřil manželku pěstí do hlavy nejméně desetkrát a způsobil jí silný otřes mozku a zlomeniny v obličeji. Když žena ležela na zemi, útočník do ní kopal. Hrozí mu až pět let vězení.


Loni vyšetřovali policisté vážné případy domácího násilí také v dalších okresech kraje. V Lučanech nad Nisou na Jablonecku ohrožoval čtyřiatřicetiletý muž motorovou pilou dvaatřicetiletou ženu a malé děti. Vyhrožoval, že jim ublíží a chtěl rozřezat zamčené dveře do pokoje, kam se schovali.


V Novém Boru na Českolipsku zranil muž manželku i dceru. Na půdě rodinného domu nejprve udeřil sedmadvacetiletou dceru pěstí a otevřenou dlaní do hlavy. Když jí přispěchala na pomoc šestapadesátiletá matka, dostala od muže ránu pěstí. Navíc ji odhodil na zeď. Obě ženy skončily v českolipské nemocnici.


Napadeným ženám pomáhá v Liberci od předloňského jara Poradna pro oběti trestných činů. Tvořily většinu ze zhruba 200 klientů a přibývá jich. Jak vyplývá z patnáctiletých zkušeností Bílého kruhu bezpečí, domácí násilí ohrožuje zejména ženy na mateřské dovolené, podnikatelky a lidi na začátku důchodového věku.