Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji odchází 15 policistů, většinou do důchodu

Archiv

Stále se nepodařilo nahradit příslušníky, kteří se svou prací skončili předloni a loni. Nejvíce policistů chybí na Liberecku a Českolipsku, tedy v okresech s největší kriminalitou a nejhustší dopravou. Problémy s nedostatkem policistů jsou také na Jablonecku. Nejméně scházejí na Semilsku. ČTK to řekli zástupci okresních policejních ředitelství.


"Na Liberecku zbývají u policie již jen tři volná místa a zájem o práci u nás je velký. V současné době ale máme na policejní škole 47 lidí a některé ženy jsou na mateřské dovolené. Ve výkonu služby tak chybí přes 50 policistů," řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.


V prvním čtvrtletí letošního roku odejde od policie na Liberecku dalších pět příslušníků - buď do důchodu, nebo za jinou prací. Na Liberecku nejvíce scházejí dopravní policisté, na silniční kontroly zůstal po předloňské a loňské vlně výpovědí jediný. Noví kolegové se k němu přidají až ve druhé polovině letošního roku. Policie na Liberecku by potřebovala co nejrychleji doplnit novými lidmi také oslabenou hlídkovou službu a obvodní oddělení Liberec 1 a Liberec - Vesec.


"Složité období skončí ve druhé polovině letošního roku a příští rok, až se nám policisté vrátí ze škol. Loni se v okrese k policii hlásilo 127 mužů a žen přijali jsme jich 43," uvedl liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák.


Na Českolipsku chybí policii do naplánovaných stavů 18 příslušníků a v prvním čtvrtletí odejdou další dva - jeden do civilu a jeden do důchodu. Dalších 24 policistů nepracuje kvůli studiu v odborné škole, tři vypomáhají v Praze a šest policistek je na mateřské dovolené. Ve výkonu služby tak na Českolipsku schází přes 50 policistů.


"Naši policisté patří k nejvíce zatíženým v Česku, situace se ale zlepšuje," uvedl zástupce českolipského policejního ředitele Vladimír Hysek.


S posilami se v okrese počítá pro dopravní policii, hlídkovou službu nebo pro oddělení ve Cvikově a v Jablonném v Podještědí. Na Českolipsku se k policii v současné době hlásí 30 lidí. Ne všichni ale uspějí při zdravotních testech, psychotestech a při dalších prověrkách. Někdy jimi projde osm uchazečů z deseti, jindy jen tři. Na Jablonecku nabízí policie 17 volných míst a službu opustí službu dalších pět příslušníků. Většinou odejdou do důchodu. Problémy s nedostatkem policistů jsou v okrese na všech odděleních.


"Každý týden se o práci u nás zajímají zhruba dva lidé," podotkla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.


Na policejní škole se učí 20 přijatých nováčků. Na Semilsku v prvním čtvrtletí přijde policie o tři příslušníky. Jeden odchází do důchodu, druhý do civilu a třetí k litoměřické policii.


"Nic vážného se ale neděje, v současné době nám do plánovaných stavů chybí jen pět lidí a dalších 12 studuje na policejní škole," uvedl semilský policejní ředitel Milan Franko.


Podle něj není na Semilsku o uchazeče o práci u policie nouze hlavně v oblastech, kde se dostala do krize tradiční průmyslová výroba. Policii v Libereckém kraji chybí řadu dní v měsíci také příslušníci, kteří si zvyšují vzdělání a studují vysoké školy.


"Na výkon služby to sice má dopad, ale vzdělané lidi policie potřebuje," upozornil Dvořák.