Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji nesplňuje normy EU ještě 20 měst

Archiv

Podle průzkumu je ale řada projektů v plném proudu, jiné čekají, zda uspějí s žádostí o dotace.


Jde prý o nákladné akce za desítky milionů korun, které bez podpory evropských fondů nejsou města schopna realizovat. Věří ale, že svou povinnost splní včas. Jinak jim totiž hrozí pokuty.


Požadavky evropských norem zatím nesplňuje v Česku 134 obcí, z toho v 67 podle ministerských úředníků nepokročily ani žádné přípravy k nápravě. Mezi nimi jsou v Libereckém kraji například Jilemnice, Mimoň, Velké Hamry, Tanvald, Hejnice, Chrastava nebo Český Dub, které údajně zatím žádné projekty nápravy nepřipravují. Skutečnost je však trochu jiná. Například v Jilemnici na Semilsku začala rekonstrukce tamní čistírny odpadních vod před několika dny. Modernizaci a rozšíření za 76 milionů korun nefinancuje město ale společnost Cutisin, která zařízení ze dvou třetin využívá k čištění odpadních vod ze svého potravinářského provozu.


Ani v ostatních městech, která seznam řadí mezi hříšníky, není prý situace tak špatná, jak by se mohlo zdát. Například Velké Hamry mají už tři roky připraven projekt dostavby kanalizace za zhruba 30 milionů korun, ale zatím se mu na jeho realizaci nepodařilo získat dotace. Bez nich si ale město s padesátimilionovým rozpočtem nemůže stavbu dovolit, řekl ČTK starosta Josef Pala. "Situace je o to horší, že kvůli tomu zůstala nedokončená hlavní silnice z Turnova do Krkonoš. Silnice nemá finální povrch, protože čeká právě na výstavbu naší kanalizace," vysvětlil Pala.


Podobně připravuje rozšíření kanalizace třeba Český Dub, ani toto město ji ale nedokáže bez evropských dotací realizovat a podobně jsou na tom v Tanvaldu, Chrastavě nebo například v Hejnicích. "Podstatnou část města jsme už na kanalizaci napojili, další místa se připojují postupně, některé odlehlé lokality ale není možné připojit, to by bylo příliš drahé," řekl ČTK Jiří Horák. Proto Hejnice připravují samostatný projekt například pro osadu Ferdinandov, kde žije zhruba 500 lidí. Projekt za 20 milionů korun počítá s výstavbou kanalizace a malé čistírny pro tuto lokalitu. Připojení na stávající síť by totiž stálo mnohem víc. Na jeho realizaci chtějí také žádat dotace z evropských fondů.


Rozlehlost území komplikuje výstavbu kanalizace v Raspenavě na Liberecku. Město s téměř 3000 obyvateli je jediným v kraji, které kanalizaci vůbec nemá. Důvodem jsou vysoké náklady. Je totiž třeba vybudovat téměř 20 kilometrů kanalizačních sítí a náklady dosáhnou téměř čtvrt miliardy korun. Podobné peníze bude město potřebovat také na následnou opravu komunikací, kterých se výstavba kanalizace dotkne. "To si nemůžeme dovolit, projekt je ale připraven a předložíme ho ještě na jaře s žádostí o dotaci z operačního programu Životní prostředí," řekl starosta Pavel Lžičař.


Rekonstrukci ale potřebují například i čistírny odpadních vod ve Velkých Hamrech nebo v Mimoni. Obě zařízení nepatří městům ale Severočeské vodárenské společnosti (SVS). "Připravujeme projekty rekonstrukce obou zařízení," řekl ČTK David Votava z odboru rozvoje SVS. To ale podle něho zdaleka není jediný projekt společnosti. Na území Libereckého kraje realizuje společnost od roku 2006 rozsáhlý projekt Lužická Nisa. V rámci akce za 800 milionů korun se rekonstruuje úpravna pitné vody Souš. Modernizací zároveň prochází čistírna odpadních vod v Liberci a v krajském městě a sousedním Jablonci se rekonstruuje a rozšiřuje i kanalizace.


SVS se ale už několik let snaží získat evropské prostředky také na o něco menší projekt v oblasti Českolipska - Čistá Ploučnice. Ten podle Votavy počítá s rekonstrukcí pěti čistíren odpadních vod v České Lípě, Novém Boru, Doksech, Jablonném v Podještědí a Zákupech. I tato města totiž patří podle materiálu ministerstva zemědělství k hříšníkům. Kamenický Šenov, Zákupy a Mimoň se navíc dočkají i dostavby kanalizace. Uskutečnění projektu přijde na půl miliardy korun a zahájení jeho realizace předpokládá SVS v příštím roce.


Podobný projekt Čistá Jizera připravuje také Vodohospodářské sdružení Turnov. Firma chce dobudovat kanalizaci a vodovody v pěti městech s více než 2000 obyvateli a rozšířit čistírnu odpadních vod v Lomnici nad Popelkou. "Ještě do konce dubna podáme žádost o dotace na Státní fond životního prostředí a pokud uspějeme, chtěli bychom příští rok začít stavět," řekl předseda sdružení Milan Hejduk.


Náklady se budou podle odhadu projektantů pohybovat kolem miliardy korun, z toho zhruba 800 milionů představují vodohospodářské stavby, dalších 200 milionů bude třeba dát do oprav povrchů komunikací. Podstatnou část prostředků by podle Hejduka mohlo sdružení získat z programu Životní prostředí, část dá z vlastních prostředků a o zbytek se budou muset podělit města.



Aglomerace v Libereckém kraji, které ještě potřebují investovat do ČOV a rozšíření kanalizací, aby splnily evropské normy