Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

V Libereckém kraji nejely při stávce vlaky, stály i vozy ČSAD

Archiv

Odboráři ani nezablokovali dopravu na silnicích, jak vyhrožovali. Na autobusovém nádraží ČSAD v Liberci čekalo kolem 13:30 marně na své spoje asi 50 cestujících, přibližně 100 dalších uvízlo na libereckém železničním nádraží.


Mezi 13:00 a 14:15 nevyjely v Libereckém kraji žádné vlaky, případně dojely do nebližší stanice a tam zastavily. "Před stávkou jsme posílili spoje a také po stávce jsme na tratě vyslali v řadě případů větší soupravy, aby se do nich vešli všichni cestující," konstatoval vedoucí osobní přepravy Českých drah v Liberci Jaroslav Jirman.


Podle vedoucí dopravy Krajského úřadu v Liberci Stanislavy Jakešové porušily ČSAD i České dráhy během stávky smlouvy s krajem a za zrušení a nebo úmyslné zpoždění spojů dostanou pokuty. Půjde o desetitisíce korun.


Zpravodaj ČTK oslovil na obou nádražích deset lidí, osmi z nich stávka vadila a nesouhlasili s ní, dva ji podporovali. "Cože, jaká stávka? Čekáme tady a nikdo nám ani nic neřekne. Parchanti, no to jo šílené, co se v tomhle státě děje," řekla novinářům mladá žena s dítětem v kočárku. Čekala na autobus z Liberce do Osečné. Na zastávce, kde s dalšími lidmi v horku stála, chyběly o stávce informace. "Za cestujícími jsme šli na každou zastávku a řekli jim o stávce a kdy autobus pojede," uvedl předseda odborů v ČSAD Liberec Vítězslav Fiala.


Autobusy se stávkujícími řidiči, která vyrazily na linky před 13:00, se v 13:00 zastavily a hodinu čekaly. "Řidiči cestující o přerušení jízdy předem informovali a oznámili jim, proč stávkují. Mezi 13:00 a 14:00 stávkovalo asi 80 procent řidičů," dodal Fiala.


Mezi nestávkující řidiče patřil Miroslav Pytloun. S autobusem ČSAD Liberec do Českého Dubu odjel, i když s vládní reformou nesouhlasí. "Nevím ale, proč bych měl kvůli tomu hodinu zdržovat lidi," prohlásil Pytloun. Na autobusovém nádraží a pak i na vlakovém nádraží v Liberci čekali rovněž dva studenti Technické univerzity Jan Obermann a Jan Javůrek. Potřebovali se dostat směrem na Ústí nad Labem.


"Nechápu, za co zaměstnanci ČSAD a Českých drah stávkují. Úroveň jejich služeb je nízká a ještě takhle rozčilují lidi. Lítáme z jednoho nádraží na druhé a musíme počkat až do půl třetí. Na autobusovém nádraží nám ani nedovedli říci, jestli autobus pojede nebo ne," upozornil Obermann.


Na autobusovém nádraží stál také senior Jaroslav Čížek. "Jsem pro stávku. Lidi by zase měli začít cinkat klíči jako v roce 1989, ale pořádně velkými. Aspoň pětačtyřicítkami (klíče na utahování matic o průměru 45 milimetrů - poznámka ČTK)," dodal Čížek. Seniorka Jaroslava Kačerová novinářům řekla, že stávka stejně k ničemu nepomůže. "Jenom zkomplikovala lidem život, hlavně těm, co jeli do práce na druhé směny," uvedla.


Na autobusovém nádraží v Liberci se pravděpodobně nejvíce rozčiloval František Černý. Přijel tam po 13:00 z okraje města taxíkem, aby stihnul autobus a dozvěděl se, že odjezd se kvůli stávce posunul až na 14:00.


Řidiči z ČSAD Jablonec přerušili práci na 15 minut. "Během stávky se zastavilo 20 spojů," uvedl předseda odborů ve firmě Jaroslav Dostál.