Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V Libereckém kraji lesníci nepočítají s pokutami za pohyb v lese

Archiv

Na upravovaných běžeckých trasách a sjezdovkách, obklopených lesy, nastaly nejlepší podmínky pro lyžování v letošním roce. Zaměstnanci Lesů České republiky (LČR) budou lidi v Libereckém kraji na zákaz vstupu do porostů upozorňovat, s pokutami ale nepočítají. ČTK to řekl ředitel LČR v Libereckém kraji Ludvík Řičář.


"Nařízení vlády samozřejmě respektujeme a turisty musíme varovat před velkým nebezpečím, které přináší lyžování nebo chůze mezi stromy. Není ale v našich silách se zaměřit na velké kontroly, jestli se zákaz vstupu do lesů dodržuje. A naším hlavním úkolem je nyní likvidace kalamity," upozornil Řičář.


Běžeckou Jizerskou magistrálu lesníci uvolnili po vichřici od všech popadaných stromů. Stroje Jizerské o.p.s. tam dnes ráno a dopoledne projely kolem 50 kilometrů stop.


"Na přelomu předminulého a minulého roku postihla magistrálu horší kalamita než nyní. Tehdy na ni popadalo zhruba 200 stromů, minulý týden kolem 20. Čtvrteční a páteční vichřice poničila lesy především v oblastech, kudy Jizerská magistrále nevede," konstatovala ředitelka Jizerské o.p.s. Blanka Nedvědická.


Na cesty pro běžkaře vyrazí při takzvaných kontrolních jízdách i rolba Sportovního areálu v Harrachově a zůstane tam po ní upravená stopa. Nebezpečným místům se vyhne.


"Před rokem leželo na Krkonošské magistrále mnohem víc polámaných stromů než teď. V zimě na ni v okolí Harrachova padají pokaždé. A pravidlo 'Jezdi tak, abys dokázal zastavit na vzdálenost, na jakou vidíš!' platí pro běžkaře neustále," prohlásil provozní náměstek sportovního areálu Vlastislav Fejkl.


Do víkendu chtějí zaměstnanci areálu připravit sjezdovky vedle dvou lanovek na Čertovu horu. Také kolem nich stojí lesy, podle Fejkla tam ale v současné době nehrozí o nic větší nebezpečí než v minulých letech. Zákaz vstupu do lesů, vyhlášený v Libereckém kraji vládou, se nelíbí hoteliérovi z Kořenova-Jizerky Ondřeji Dudovi.


"Projel jsem si na lyžích 15 kilometrů Jizerské magistrály a nesetkal jsem se s jediným polomem. Od lesníků a také od horské služby vím, že i další úseky magistrály jsou bezpečné. Plošný zákaz vstupu do lesů považuji za nesmyslný. Poškozuje podnikatele v horách a také turisty," prohlásil Duda.


Lyžařské tratě na Jizerce a v okolí rozhledny Štěpánka upravuje za běžných okolností radnice v Kořenově. Pokud se ale plošný zákaz vstupu nezmění, obecní skútr do lesů nevyjede.


"Nevezmeme si na svědomí, že by se tam běžkařům něco stalo," vysvětlil kořenovský místostarosta Stanislav Pelc.


Kvůli zákazu vstupů do lesů nepočítala dnes společnost ČSAD Liberec s rozšířeným víkendovým jízdním řádem na lince z Liberce do Bedřichova, kterým vychází v zimní rekreační sezoně vstříc lyžařům. Spoje nepojedou po půl hodině, ale po hodině.


"Když ale uvidíme, jak na nástupišti čeká 100 lidí, k jednomu autobusu přidáme další vůz," podotkl vedoucí osobní dopravy v ČSAD Liberec Roman Martinec.