Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

V Libereckém kraji jsou na prodej zámky i staré továrny

Archiv

V minulých letech se našlo několik případů, kdy noví majitelé zanedbané historické památky opravili a udělali z nich přitažlivé budovy. ČTK to řekl Jiří Křížek z Národního památkového ústavu v Liberci. "Například dva pánové zvelebili po konzultacích s památkáři kostelík sv. Jana Nepomuckého v Liberci - Janově Dole, pocházející ze začátku 18. století. Získali ho od církve a byl ve velmi špatném stavu. Opravili vážně poškozený krov i fasády. Nyní kostelík vypadá velmi dobře a uvnitř se nacházejí kanceláře a prodejna," dodal Křížek.


Podle něj jsou v současné době v ohrožení některé soukromé průmyslové památky. V mnoha továrnách skončila výroba po nevydařené privatizaci již v 90. letech minulého století a rozpadají se. Někde se firmy dostaly do problémů nedávno kvůli hospodářské krizi a skončily s provozem v historicky a architektonicky významných budovách. "Mezi nejcennější ohrožené industriální památky se řadí bývalá továrna na lustry Elias Palme v Kamenickém Šenově," podotkl Křížek. Naopak ve sklárně v Harrachově stále ještě zůstává jako technická památka brusírna z 19. století. Stále se v ní pracuje a navíc tam chodí na prohlídky turisté.


Když někteří majitelé kupovali v minulosti chátrající památky, věřili, že se jim podaří získat na jejich obnovu dotace z Evropské unie nebo ze státního rozpočtu. Ne pokaždé ale uspěli. Třeba v Liberci koupila soukromá společnost od církve poničený kostel sv. Máří Magdalény, zařazený mezi nejvíce ohrožené památky v kraji. "Firma plánuje jeho rekonstrukci na kongresové centrum, zatím ale bohužel neobdržela dotace. Památku však alespoň zabezpečila před další devastací," konstatoval Křížek.


Na serveru www.sreality.cz se nyní nabízejí v Libereckém kraji na prodej dva zámky. Soukromý zámek s kaplí ve Zlaté Olešnici - Navarově stojí 35 milionů korun, pochází ze 17. století a v 70. letech minulého století prošel rekonstrukcí na rekreační zařízení s restaurací. Za socialismu patřil národnímu podniku Seba, po roce 1989 ho získali potomci bývalých majitelů v restituci. Památka sloužila ještě před několika lety jako hotel a vypadá velmi zachovale.


Zvenčí se zdá krásný i dvoupatrový zámek z 16. století v Libchavě na Českolipsku. Patří obci a je k mání za 4,7 milionu korun. "Zámek využívala Československá lidová armáda jako sklad a později ho získala obec. Na jeho rekonstrukci nám ale chybějí peníze, opravili jsme pouze střechu," řekla místostarostka Libchavy Ilona Pokutová. Obnova zámku by přišla na více než 200 milionů korun. Uvnitř není ani elektřina a ani topení. V roce 2001 se propadla podlaha na půdě, kam zatékalo špatnou střechou.


Ve Víchově nad Jizerou - Horní Sytové nabízí soukromý majitel chátrající historickou barokní budovu. Pochází z roku 1754, patřila hraběcímu rodu Harrachů a v minulosti proslula jako hostinec. Vlastníkem budovy byla ještě před zhruba dvěma lety obec. "Rekonstrukce si vyžádá několik desítek milionů korun, chyběly nám na ni peníze, a tak jsme budovu prodali," vysvětlil starosta Víchové Zbyněk Hrubec.