Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Libereckém kraji je zatím jasno v kandidátkách ODS, ČSSD a KSČM

Archiv

Další strany zatím své kandidáty nepředstavily. Lidovci by měli o kandidátce rozhodovat počátkem července, Strana zelených termín krajské nominační konference dosud nestanovila.


ODS v Libereckém kraji povede do podzimních voleb poslanec Zdeněk Mach, rozhodl o tom v pátek regionální sněm strany. Poslanecký rebel Juraj Raninec ani bývalý liberecký hejtman Petr Skokan na kandidátce ODS pro podzimní parlamentní volby nejsou. Bývalý hejtman nezískal v primárkách na Českolipsku dostatečnou podporu. "Raninec vůbec nekandidoval stejně jako další současný poslanec Libor Ježek," řekl krajský předseda strany a předseda Senátu Přemysl Sobotka.


O křeslo ve sněmovně se uchází také poslanec Tomáš Hasil z Liberce, trojkou na kandidátce je Karel Dlouhý z Jablonce nad Nisou a za ním následuje Jaroslav Švehla ze Cvikova na Českolipsku. Na čelních místech jsou ještě bývalý starosta Frýdlantu Jindřich Wurm a ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček. V roce 2006 občanští demokraté v Libereckém kraji ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězili s téměř 38,81 procenta hlasů a díky tomu získali čtyři mandáty. "Za úspěch bychom považovali, kdyby se nám podařilo ta čtyři místa obhájit," řekl Sobotka.


O čtyři mandáty má zájem i ČSSD, která v minulých volbách skončila druhá. Sociálním demokratům tehdy dalo svůj hlas 29,31 procenta voličů a získali tři křesla. Tentokrát by podle krajského předsedy a europoslance Roberta Duška rádi ODS porazili a získali o mandát víc. Do voleb povede jejich kandidátku v kraji bývalý skokan na lyžích, poslanec Pavel Ploc. Dvojkou kandidátky je poslanec Cyril Zapletal. Na třetím místě kandiduje exposlanec Michal Kraus, který odešel před třemi lety z politiky kvůli podezřením z podvodu a korupce. "Vyšetřování ukázalo, že jsem se ničeho nedopustil, a tak se chci do politiky vrátit," řekl ČTK Kraus.


Víc mandátů by rádi získali také komunisté. V roce 2006 je podpořilo 11,51 procenta voličů, což stačilo na zisk jediného mandátu pro lídra kandidátky Josefa Vondrušku. Ten ale čelí obžalobě za zneužití pravomoci veřejného činitele a nekandiduje. V čele kandidátky ho nahradila Marie Nedvědová z České Lípy. Dvojkou je František Pešek a na třetím místě kandiduje krajská předsedkyně Dana Lysáková. ČTK řekla, že by za velký úspěch považovala, kdyby se straně podařilo získat křesla dvě.


Žádná jiná strana se před třemi lety do sněmovny v Libereckém kraji nedostala. Zelené přitom v kraji podpořilo 9,58 procenta voličů, což bylo v rámci Česka nejvíce. Na zisk poslaneckého mandátu to ale nestačilo. Do sněmovny se nedostali ani lidovci, které v Libereckém kraji podpořilo 4,23 procenta voličů. Jejich kandidátku tehdy vedl čestný prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek, který je ale nyní členem přípravného výboru nové strany TOP 09 exlidovce Miroslava Kalouska. Nelze proto vyloučit, že povede jejich kandidátku v kraji do podzimních voleb.