Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

V Libereckém kraji je hotová koncepce péče o umírající

Archiv

Novinářům to dnes řekla předsedkyně občanského sdružení Halina Doležalová.


"Věříme, že krajské zastupitelstvo naši koncepci přijme a uvolní peníze na to, aby odborníci mohli začít připravovat studie, na jejichž základě by systém péče o umírající lidi vznikl. Byla bychom rádi, kdyby hospic a domácí péče o umírající lidi fungovaly v Libereckém kraji již v roce 2012," uvedla Doležalová.


Před podzimními krajskými volbami souhlasily s vytvořením chybějícího systému péče o umírající všechny politické subjekty ze současného zastupitelstva - ČSSD, ODS, hnutí Starostové pro Liberecký kraj, KSČM i Strana pro otevřenou společnost.


V Libereckém kraji uvažuje sdružení o podobně velkém hospici, jaký stojí v Litoměřicích v Ústeckém kraji. Roční náklady na provoz by se pohybovaly okolo 20 milionů korun. "Považujeme za důležité, aby hospic patřil Libereckému kraji, který by si vybral provozovatele. Ze zkušeností, získaných v Litoměřicích, vyplývá, že Liberecký kraj na provoz hospice poskytoval ročně přibližně osm milionů korun. Měla by mu pomoci i města a obce," konstatovala Doležalová.


Péče o jednoho pacienta v hospici v Litoměřicích v roce 2006 vyšla asi na 2600 korun denně. V Litoměřicích zaplatily zdravotní pojišťovny v roce 2006 téměř 40 procent nákladů na provoz hospice. Dotace činily necelých 33 procent a platby od pacientů bezmála osm procent. Zbytek tvořily dary a vlastní příjmy.


Výstavba nového hospice s 25 lůžky by vyšla přibližně na 100 milionů korun. "Uhradili bychom v něm všechny zdravotní výkony," prohlásil krajský ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Benedikt.


Hospic schází v Česku pouze v Libereckém a v Karlovarském kraji. Občanské sdružení obdrželo od sponzorů na vypracování koncepce péče o umírající lidi 430.000 korun. Nejvíce peněz - 250.000 korun - získalo od Lesů České republiky. Přispěly mu také Nadace Euronisa, Nadace Preciosa nebo firma Würth. "Všechnu práci dělali členové občanského sdružení ve volném čase po svém zaměstnání," podotkla Doležalová.


Občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj využívá zkušeností z tuzemska i ze zahraničí. Přebírá je například od pražského sdružení Cesta domů, zaměřeného na domácí péči o umírající lidi a na jejich nejbližší. "Okolo 80 procent lidí si přeje zemřít doma, ale zatím jich 80 procent umírá v nemocnicích. Domácí hospicová péče je přinejmenším stejně dobrá jako péče v nemocnicích a stojí několikrát méně peněz. Naše denní náklady na péči o jednoho pacienta jsou okolo 1200 korun," upozornila ředitelka Cesty domů Martina Špinková.


V Česku se nachází 11 hospiců s 310 lůžky. Odborníci však tvrdí, že vzhledem k počtu obyvatel republiky by jich mělo být 515.