Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Libereckém kraji hrozí školám problémy, žáků stále ubývá

Archiv

 Do základních škol půjde letos v září téměř o 400 žáků méně než loni, projeví se to zejména na venkovských školách. Méně dětí znamená méně peněz na platy. Propouštění však nehrozí, učitelů je totiž nedostatek. ČTK to dnes řekl vedoucí krajského odboru školství Robert Gamba.


"Přesnou situaci na středních školách a učilištích zjistíme zhruba v polovině září. Očekáváme tam ale velký úbytek studentů," uvedl Gamba.


Ze základních škol vyjde v červnu z devátých tříd 4524 žáků a 1. září do nich nastoupí jenom okolo 4150 prvňáčků. Nyní chodí do základních škol více než 37.500 dětí, před pěti lety se jich tam učilo skoro o 4000 více.


"Ve školním roce 2003/2004 působilo na základních školách v Libereckém kraji 2655 pedagogů, v uplynulých pěti letech klesl jejich počet o několik set. Odešli hlavně nekvalifikovaní učitelé a důchodci," upozornil Gamba.


Podle něj úbytek žáků na základních školách vyvrcholí v letech 2009 až 2011. Nejvíce žáků teď chodí do osmé a deváté třídy, nejméně do čtvrté třídy. V prvních třech třídách již dětí přibývá. "Ještě několik let budou ale v základních školách převažovat končící žáci nad nastupujícími. Nejdříve začnou přibývat žáci na malotřídním vesnických školách a na prvním stupni základních škol. Malotřídkám zvýšení počtu dětí pomůže a obce už tam nebudou muset přispívat pedagogům na platy. Na prvním stupni základních škol však pravděpodobně začnou scházet učitelé," podotkl Gamba.


V Liberci opustí v pátek základní školy 927 žáků a v září do nich nastoupí přibližně 870 žáků. K 1. září školy přivítají okolo 7600 dětí, tedy zhruba 1900 méně, než je jejich kapacita. "Rušení základních škol nebo slučování neplánujeme," řekl mluvčí liberecké radnice Martin Korych. V České Lípě, druhém největším městě v kraji, přišlo k zápisu do devíti základních škol o něco více dětí než loni a do prvních tříd jich nastoupí bezmála 400. Deváté třídy na konci června opustí 450 žáků. V Jablonci nad Nisou odpovídá 385 odcházejících žáků zhruba počtu přicházejících žáků.


Výběrové základní školy ve velkých bohatých městech nouzi o žáky nemají ani nyní. Problémy s jejich nedostatkem ale trápí vesnické školy a městské školy v chudších nebo špatně dostupných oblastech. Počítačová škola ve Vrchlického ulici v Liberci nestačí pokrýt zájem o studium. Do základní školy v pohraničním Frýdlantě, kde žije 7500 obyvatel, se zapsalo 74 budoucích prvňáčků. Odejde z ní však přes 130 ze současných 917 žáků.


"Od ministerstva školství dostáváme peníze na mzdy podle počtu žáků. Snížení zhruba o 60 žáků nepříznivě zasáhne do našeho rozpočtu. Už nyní nevyplácíme učitelům téměř žádné odměny a budeme jim muset snížit i osobní ohodnocení za práci navíc," uvedla ředitelka školy Věra Dunajčíková.


Podle ní je těžké sehnat na školu v malém městě pedagogy. S podobným problémem se potýkají i jiné školy na severočeském venkově. "Dělali jsme výběrové řízení na učitelku pro první stupeň. Přihlásila se jediná uchazečka, ale nakonec dala přednost stáži v zahraničí. Pedagogické fakulty studuje velmi málo mladých lidí z Frýdlantu a dojíždět se k nám nikomu nechce," dodala Dunajčíková.


Většina začínajících pedagogů se v Libereckém snaží dostat na školy ve velkých městech. Na počítačové škole ve Vrchlického ulici v Liberci usilovalo v konkurzu o místo učitelky na prvním stupni 13 uchazeček. "Více než polovina z nich nedávno ukončila pedagogickou fakultu," podotkl ředitel školy Milan Regner.


On, Dunajčíková a další ředitelé, s nimiž ČTK mluvila, nedokážou odhadovat další vývoj. "Kroky ministerstva školství jsou nevyzpytatelné. Nedávno rozhodlo o zvýšení základních platů, ale nepřidalo nám na ně ani korunu. Peníze bereme z odměn a osobního ohodnocení, a tak bohužel mizí platové rozdíly mezi dobrými a špatnými učiteli," doplnil Regner.