Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V lesích v Libereckém kraji je nejhorší kalamita za desítky let

Archiv

"Množství 80.000 metrů krychlových je hrubým odhadem z dnešního dopoledne a škody se mohou ještě zvýšit. Na některá místa jsme se ještě nedostali, popadané stromy nám zatarasily cestu," uvedl krajský ředitel LČR Ludvík Řičář.


LČR spravují v Libereckém kraji bezmála 73.000 hektarů porostů. Vichřice přišla z jihozápadu a poničila hlavně lesy na Českolipsku, v oblasti Ještědu a na jižních úbočích Jizerských hor. Kalamita postihla také Jilemnicko a v menší míře Frýdlantsko. Vichřice nikde nepoškodila vícehektarové plochy a polomy jsou roztroušené, což zkomplikuje jejich likvidaci. Škody utrpěly i porosty v rozsáhlých oblastech spravovaných Krkonošským národním parkem a Vojenskými lesy a statky Mimoň. Vítr o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině vyvracel především smrky a lámal všechny druhy stromů.


"Z lesů je musíme začít odvážet co nejrychleji. Pokud by přišla zima a napadlo by obvyklé množství sněhu, k polomům bychom se několik měsíců nedostali," konstatoval Řičář.


Zhruba poloviční kalamitu, než přišla nyní, zažili lesníci v Libereckém kraji na přelomu předloňského a loňského roku. Vichřice a těžký sníh tehdy srazily na území LČR k zemi kolem 40.000 metrů krychlových dřeva. Likvidace polomů se protáhla až do druhé poloviny roku.