Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V kraji získaly dotace z unie jen čtyři ekoprojekty

Archiv

Dotace pocházejí z Operačních programů Infrastruktura a Rozvoj lidských zdrojů. Dnes to řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolina Šůlová. "Při rozdělování peněz záleželo na kvalitě projektů," vysvětlila Šůlová.


Vedoucí odboru životního prostředí na Krajském úřadu v Liberci Jaroslava Janečková netuší, proč byli žadatelé o dotace z Libereckého kraje málo úspěšní. Dotace z evropských fondů ve výši kolem 60 milionů korun se v kraji využijí na likvidaci škod po sovětské armádě v bývalém vojenském prostoru Ralsko, na protipovodňová opatření v Osečné, na výstavbu sítě sběrných dvorů na odpady a na pomoc přírodě, zemědělství i lidem ve venkovských oblastech.


Nejvíce peněz, 37,5 milionu korun, půjde na odstranění ekologických škod na bývalém letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru na území obce Ralsko. "Půda je tam stále zasažená leteckých benzinem a dalšími ropnými látkami," uvedla Janečková. Celkové náklady na projekt, který má vést k vyčištění Hradčan od škodlivin, budou činit 50 milionů korun. Liberecký kraj dostal od EU téměř čtyři miliony korun na sběrné dvory v 11 městech a obcích, jež poslouží ke sběru a třídění nebezpečných odpadů.


"Peníze využijí například v České Lípě nebo v Dubé," dodala Janečková. Celkové náklady na projekt převyšují pět milionů korun. Obec Osečná na Liberecku obdrží z evropských fondů bezmála sedm milionů korun. Peníze věnuje na odbahnění rybníka Chrastná. "Jde u nás o jedinou záchytnou nádrž při záplavách. Čím méně v ní zůstane bahna, tím více se do ní vejde vody," řekla místostarostka Jarmila Bláhová. Obec počítá s odbahněním v příštím roce, práce si vyžádají přibližně 8,6 milionu korun.


Společnost pro Jizerské hory získala 16 milionů korun. Díky nim založí poradenská a vzdělávací střediska v šesti městech kraje. V příštích dvou letech pomohou zemědělcům, malým a středním podnikatelům i ostatním lidem na venkově. Zájemce mají informovat například o možnostech získání dotací.


Kromě EU přispívá žadatelům o dotace na ekologické projekty také Státní fond životního prostředí. Rozdělí mezi ně bezmála 200 milionů korun. Zbylou část nákladů uhradí obce a další autoři úspěšných projektů.