Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

V kraji jsou ženy terčem pouliční kriminality hlavně v Liberci

Archiv

Další loupež se v Liberci odehrála například letos v lednu a pachatel při ní vykloubil rameno čtyřiapadesátileté ženě. ČTK to dnes řekla mluvčí Liberecké policie Vlasta Suchánková.


"Pachatelé se sice snaží ženám kabelky pouze ukrást, když se s nimi o ně ale přetahují, někdy je strhnou k zemi a zraní je. Měli jsme i případ, kdy muž udeřil přepadenou ženu do obličeje," dodala Suchánková.


Když zloději oběti neublíží nebo jí nevyhrožují a kabelku bez komplikací seberou, jde o krádež s maximální sazbou dva roky vězení. V opačném případě se ze pachatelů stávají lupiči a mohou skončit ve vězení až na deset let. V kabelkách přitom ženy vesměs nosí kromě drobností jen několik set korun, platební karty a doklady.


"Někdy však ženy nechávají v kabelce u platebních karet PIN a hrozí, že pachatelé vyberou jejich peníze z bankomatu. Ukradené doklady se navíc dají zneužít k podvodům," upozornila Suchánková.


Poslední případ, kdy si zločinec vybral v Libereckém kraji za oběť krádeže seniorku, se odehrál před několika dny v České Lípě. Mladík s kapucou na hlavě vytrhl z rukou kabelku ženě ve věku 77 let. Přepadl ji zezadu a nezranil ji. Za krádež mu hrozí dva roky. Loni okradli pachatelé ženy v České Lípě o kabelky několikrát za sebou, policisté je vypátrali.


Starším ženám však útoky mnohdy způsobí psychický šok a mohou u nich vyvolat vážné zdravotní komplikace. Například v Liberci se loni po přepadení udělalo špatně seniorce, jež prodělala dva infarkty. Vysoký věk obětí trestných činů znamená pro pachatele vždy přitěžující okolnost.


V Jablonci nad Nisou nedávno dvě lupičky přepadly ženu na toaletě v cukrárně. Přimáčkly ji tam ke zdi a sebraly jí peníze, vyzvednuté nedlouho předtím v bance. Na Semilsku se v poslední době loupežná přepadení žen na ulicích neobjevila, uvedla policejní mluvčí Soňa Šídová. Kromě krádeží a loupeží kabelek patří v Libereckém kraji mezi nejčastější druhy pouliční kriminality také krádeže a loupeže mobilů.


"Terčem pachatelů bývají hlavně děti, na něž stačí výhružky typu - Dej sem mobil, nebo ti dám facku. I vyhrožování násilím však stačí k obvinění z loupeže," konstatovala českolipská mluvčí Ivana Baláková.