Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

V Kamenickém Šenově se otevřely obnovené parky

Archiv

Výstavba parků přišla na téměř 22 milionů korun a město na ni přispělo jen necelou desetinou nákladů, zbytek zaplatila nadace. Obnova šenovských parků byla jejím pilotním projektem, řekla dnes za nadaci Petra Hrubošová.


Obnova parků se chystala od dubna 2006 a nadace do ní zapojila od samého začátku místní lidi. Určili si, co jim chybí, jak by měl parky vypadat a našli jim také jména. Architektonické studie obou parků prošly veřejným projednáním. V říjnu 2007 byly zahájeny stavební práce a od konce minulého roku jsou prostory přístupné veřejnosti.


Oba parky jsou blízko sebe. Vznikly po válce, v místech původní obytné zástavby po odsunutých Němcích. "Krátce po svém založení ale začaly chátrat," dodala Hrubošová. Menší Dvořáčkův park se nachází v bezprostřední blízkosti šenovského náměstí T. G. Masaryka, mimo jiné poskytuje zázemí Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské a domu s pečovatelskou službou. Jedna z jeho obyvatelek přispěla na jeho obnovu stotisícovým finančním darem. Janurův park je u základní školy a jméno dostal po někdejším učiteli fyziky, který se o něj se svým žáky staral.


"Projekt pro nás nekončí," poznamenala ředitelka nadace Gabriela Navrátilová. Tři roky bude podle ní nadace sledovat, jestli se město o dokončené parky správně stará. Když to radnice dodrží, dostane deset procent ročních nákladů na údržbu parků, které budou činit asi 270.000 korun.


Nadace Proměny pomáhá radnicím vytvářet a obnovovat parky, zeleň a stezky a snaží se z nich dělat místa pro setkávání lidí i v jiných městech. Nyní chystá výstavbu parku v České Třebové a obnovu parku v centru Broumova.